Zgodbe

Nagradna igra: Podarjamo vstopnice za pomladni arboretum!

Renata Ucman
4. 4. 2023, 04.15
Deli članek:

Vabljeni k sodelovanju v Janini nagradni igri: Na pomladni sprehod v Arboretum Volčji Potok.

arhiv Arboretuma Volčji Potok
Japonske češnje se razlikujejo po oblikah cvetov.

Japonci imajo poseben praznik občudovanja cvetočih češenj, hanami. Z njim praznujejo pomladno prebujenje in se zavedajo minljivosti te lepote. Edina naloga okrasne češnje je zgolj ta, da očara; ni ji treba roditi sadov. Kakšno nasprotje pogoltnemu zahodnemu svetu!

Tudi v Arboretumu Volčji Potok, kjer zdaj v soncu žarijo poljane narcis, so pred dvema tednoma zacvetele prve japonske češnje, druge bodo še razkošnejše cvetove razprle v prihodnjih dneh in tednih. V francoskem parku se nad geometrijsko postrižene pušpane mogočno dviguje razkošno cvetoča japonska češnja s povešavimi vejami. V njeni krošnji brenči na stotine čebel in čmrljev, ki obletavajo rožnate cvetove. V arboretumu se bohoti še več okrasnih češnjevih dreves, vsako leto je tudi več občudovalcev njihove izjemne lepote. Po zgledu japonskega pomladnega praznika občudovanja cvetenja češenj se radi sprehodijo pod njimi. Strokovnjak za okrasne rastline Matjaž Mastnak nam je pojasnil, zakaj so japonske češnje tako posebne.

Iztok Dimc
Matjaž Mastnak, strokovnjak iz Arboretuma Volčji Potok

Janina nagradna igra

Vabljeni k sodelovanju v Janini nagradni igri: Na pomladni sprehod v Arboretum Volčji Potok. Nagradno vprašanje se glasi: Kdaj bo letos v Arboretumu Volčji Potok Spomladanska razstava cvetja in tulipanov? Odgovor nam skupaj s svojimi podatki pošljite na naslov: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje, na e-naslov jana@media24.si ali ga oddajte na Facebooku Revije Jana.Po zaključku nagradne igre (12. aprila) bomo izžrebali deset nagrajencev. Vsak bo prejel po eno vstopnico za odrasle za obisk Arboretuma Volčji Potok. Nagrajenci boste lahko nagrado (vstopnico) z osebnim dokumentom prevzeli na glavnem vhodu Arboretuma Volčji Potok najpozneje do konca letošnjega junija. Sodelujte!

Eno najbolj fotografiranih dreves. 

»V arboretumu lahko uživamo v cvetočih okrasnih češnjah vsaj mesec in pol. Zanje lahko rečemo, da so en sam cvet. Vse veje so namreč na gosto prekrite s cvetovi prelepe in čiste rožnate barve. A japonskih češenj je veliko sort! Obstajajo takšne s snežno belimi, nežno rožnatimi, pa tudi s krepko rožnatimi cvetovi. Razlikujejo se tudi po obliki cvetov, lahko so nežni in enojni, recimo jim dekliški cvetovi, pa vse do močno polnjenih in razbohotenih matronastih. Rožnate barve imajo v sebi posebno svežino, delujejo vedro in so res veselo znamenje, da je pomlad na vratih,« je bil poetičen Mastnak.

»Pred dvema tednoma je v parku zacvetela zvončkasta češnja, zdaj je v polnem razcvetu stebrasta sorta 'Collingwood Ingram' s predirno rdeče ciklamnimi cvetovi. S cvetenjem ravno začenja tudi okrasna češnja žalujka, ki raste v parternem parku in je eno najbolj fotografiranih dreves v arboretumu. Glavni čas razcveta okrasnih češenj bo v drugi polovici aprila. Stare so različno, od petnajst do šestdeset let, niso pa drevesa, ki bi dosegala visoko starost. Najstarejše že počasi propadajo, takšen je pač naravni red. Zato moramo poskrbeti, da jih pravočasno nadomestimo z mladimi.«

arhiv Arboretuma Volčji Potok
Japonska češnja je očarljiv simbol pomladi.

Spomladanska razstava cvetja in tulipanov v Arboretumu Volčji Potok bo letos od 8. aprila do 7. maja.