Zgodbe

Ker niso vsi isti!

Jelka Sežun
28. 3. 2022, 23.00
Posodobljeno: 28. 3. 2022, 23.08
Deli članek:

Če spremljate meritve javnega mnenja – ja, prav tiste, ki bi jih nekateri najraje prepovedali – ste zagotovo opazili praviloma precej visok odstotek ljudi, ki ne vedo, koga bi volili. In je torej naddobra novica te pomladi, da so izumili pripomoček, ki se neodločnim dvomljivcem pomaga odločiti – Volitvomat se mu reče. Je brezplačen, nezapleten in nič ne boli.

Glas ljudstva
...

Še pred nekaj tedni je bilo tistih, ki so zbegano nihali med strankami, tretjina vprašanih, najnovejše ankete pa zaznavajo le še desetino neodločenih, kar pripisujejo temu, da se je veliko neopredeljenih volivcev odločilo – znova – zaupati novim obrazom. Kar pa nikakor ne pomeni, da je potreba po Volitvomatu kaj manjša, saj ne pomaga le tisti desetini, ki še vedno išče sebi na kožo pisano stranko – tudi tisti, ki so se že odločili, lahko preverijo, kako se njihovi pogledi skladajo s stališči izbrane stranke.

Ja, seveda se da vse to preveriti v volilnih programih strank – ampak koliko ljudi poznate, ki to berejo? In poleg tega volilni programi pogosto obljubljajo stvari, ki jih stranka po tem, ko pride v parlament ali celo v vlado, pri priči pozabi. In tu nastopi Volitvomat.

Prosimo, izberite. Volitvomat, ki so si ga zamislili v iniciativi Glas ljudstva, je spletno orodje (najdete ga na Volitvomat.si ali pa on najde vas, če s telefonom poskenirate QR-kodo, ki jo objavljamo), ki vam pomaga poiskati stranko s stališči, najbolj podobnimi vašim. Takole: predstavijo štirideset zahtev z različnih področij, vi pa označite, ali se z njimi strinjate ali ne. Če vam je vseeno, če o nečem nimate mnenja, lahko tisto zahtevo tudi preskočite. Vse skupaj vzame le nekaj minut, na koncu pa vam pokažejo, s katerimi strankami imate najbolj sorodna stališča. Tule je nekaj stvari, do katerih se opredeljujete: možnost odpoklica parlamenta, zagotovitev urgentnih sredstev za izgradnjo neprofitnih stanovanj (30.000 do leta 2030), razmejitev javnega in zasebnega zdravstva, pa prepoved popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih, brezplačni vrtci za vse otroke, preferenčni glas na volitvah, uvedba UTD, zvišanje minimalne plače in socialnih transferjev, odvzem premoženja politikom in javnim uradnikom, ki ne morejo pojasniti njegovega izvora, delavske in socialne pravice za prekarne delavce, pogoj nekaznovanosti za politike in nosilce javnih funkcij, povečanje obdavčitve kapitala, povečanje financiranja javnega zdravstva, omejitev poslanskih, županskih in ministrskih funkcij na dva mandata, davčna reforma, referendum o članstvu v Natu, skrajšanje delovnega časa ... take stvari.

Takle kviz z vložkom zgolj nekaj minut za nagrado prinese precej jasnejšo sliko, kaj se vam ponuja na živahnem trgu volivce iščočih strank.

Pomenljiv molk. Kako pa vemo, kaj o navedenih zahtevah mislijo stranke? No, vprašali so jih. In so morale ne le povedati svoje mnenje, temveč se tudi obvezati, da si bodo prizadevale za sprejem zavez, ki so jih podprle. So se odzvale vse? Ne, odzvalo se jih je enajst, a med njimi ni nobene iz koalicije. Ali torej to pomeni, da je Volitvomat uporaben le za volivce na levi in na sredini, oni, ki jih vleče v desno, pa si z njim ne morejo dosti pomagati? Nikakor ne, odgovarjajo pri Glasu ljudstva: »Mislimo, da je nesodelovanje določenih strank zelo močan signal in da je že to dejstvo samo po sebi zgovorno. Volitvomat zastavlja ključna vprašanja današnje družbe, ki se zdijo pomembna ljudem. In če stranke tega ne vidijo in ne prepoznajo, če ne želijo biti transparentne glede svojih stališč ali pa jih preprosto ne zanimajo interesi civilne družbe, naj volivke in volivci to vzamejo zelo resno, ko se bodo odločali, koga (ne) podpreti na volitvah.«

Več v reviji Jana št. 13, 29.3.2021

Glas ljudstva
Če poskenirate s telefon, se odpre vstopna stran Volitvomata