Zgodbe

Otok, kakršnega ne poznate

Žana Kapetanović
30. 7. 2018, 07.05
Deli članek:

Krk, drugi največji hrvaški otok, brez dvoma obiskuje največ Slovencev. Poleg svojih komaj 20.000 prebivalcev se tu v sezoni povprečno znajde najmanj sto tisoč Slovencev z okrog 700.000 prenočitvami; Hrvati, ki pridejo s kopnega, pa prespijo samo kakih 200.000-krat. V šali bi torej lahko dejali, da je Krk – slovenski.

Srđan Hulak
Srdjan Hulak, mladi očka treh otrok

Toda Slovenci le malo in površno poznajo lepote otoka, je prepričan Srdjan Hulak, ki bi rad s fotografijo o otoku povedal čim več.

Srdjan Hulak, zdaj mladi očka treh otrok, se je rodil v Sarajevu, a je kot posvojeni otrok živel na Reki v čudoviti družini, ki je že imela tri otroke. Nato so se preselili na Krk, kjer so zaživeli v istoimenskem mestu. Otok je vzljubil takoj.

Žal mu je, da se Krk čez poletje spremeni v kopališče in da se turistom ne zdi vredno raziskovati tamkajšnjih drugih naravnih lepot. Za tako vrsto potepanja priporoča pomlad ali celo zimo, ki, po njegovem prepričanju, lahko edina ponudi pravo doživetje burje.

»V ljudeh bi rad predramil željo po raziskovanju, in zato smo to poletje pripravili ponudbo in stojnico Discovering Island Krk, kjer lahko dobite informativni spominek z GPS-lokacijami in QR-kodo za več podatkov o kraju, ki ga prikazuje fotografija. Če je obiskovalec pri ogledu prve fotografije presenečen: 'Prelepo! Kje pa je to?', potem mi je uspelo,« pravi Srdjan, iskrice v očeh pa pričajo, koliko zamisli in želja ima.

Mali princ se predstavi. »Fotografija je zame idealen medij za ustavitev časa, da ovekoveči trenutek vsebinsko, lahko je dokument časa in počutja. Sam pa si želim, da bi bil fotografski zapis tudi pot za širjenje pozitivne energije in dobronamernosti, saj bi rad kot fotograf pomagal družbi, v kateri živim, ne le s svojim delom, ampak tudi z optimističnim pogledom na našo stvarnost in svet, v katerem živimo.«

Več v Zarji št. 30, 24. 7. 2018.