Zgodbe

Mišice in solze pridejo v paketu

Simona Furlan
12. 6. 2018, 07.30
Deli članek:

Stereotip, da se ženske na nogomet ne spoznajo in jih pravzaprav tudi ne zanima, ne drži povsem. Nekatere ga igrajo, druge so prave strokovnjakinje in hkrati vroče navijačice. Še več je tistih, ki jih bolj kot nogomet zanimajo nogometaši. In potem je tu vendarle res največja skupina žensk, ki jim ta najpomembnejša postranska stvar na svetu ne pomeni nič ali jim gre celo na živce. Predvsem tem je namenjen tale informativno-tračarski zapis, tudi z milo prošnjo, naj prihodnji mesec, med nogometnim SP v Rusiji, vendarle pokažejo veliko mero razumevanja za svoje nogometa željne moške. Navsezadnje so na ta veliki dogodek čakali cela štiri leta.

Revija Zarja

Na letošnjem prvenstvu v Rusiji sodeluje 32 ekip, razdeljenih v osem skupin. Slovenije žal ni med njimi, saj je bila v tokratnih kvalifikacijah neuspešna, zaradi česar Srečko Katanec ni več njen selektor, zato je raven zanimanja za tokratno prvenstvo med slovenskim nežnejšim spolom zagotovo nižja, kot bi bila sicer. 

Naslov branijo Nemci, ki so bili pred štirimi leti na prvenstvu v Braziliji v finalu z 1 : 0 boljši od  Argentincev. To je bil zanje že četrti naslov svetovnih prvakov. Podatek, ki se je vašemu moškemu morda že izmuznil iz spomina. Morebiti 1 : 0 tudi za vas torej.

Med nogometnimi strastneži kroži dovtip, ki se ga je domislil nekdanji angleški napadalec Gary Lineker, da je nogomet preprosta igra, v kateri se 22 nogometašev 90 minut podi za žogo – na koncu pa vedno zmagajo Nemci. No, to sicer le ne drži povsem. Nogomet znajo igrati in pri tem zmagovati tudi drugi. Na majski jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA) res vodi Nemčija, sledijo Brazilija,  Belgija, Portugalska, Argentina, Švica, Francija, Španija, Čile in Poljska. (Slovenija je na precej skromnem 65. mestu.) 

Italijanska apokalipsa. Med najboljšimi ni Italijanov, doslej že štirikratnih svetovnih prvakov, kajti prvič po letu 1958 se jim sploh ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Izločili so jih Švedi, mimogrede. Katastrofa. Kaj katastrofa, prava apokalipsa za naše zahodne sosede. Dan, ko se je to zgodilo, je bil dan obupa in krokodiljih solz. Najbolj so tekle Gianluigiju Buffonu, 39-letnemu legendarnemu vratarju azzurov, kot pravijo italijanski reprezentanci, ki se je po kar 175 nastopih tako boleče poslovil od dresa državne reprezentance. Za nameček je letos njegov Juventus izpadel tudi v četrtfinalu lige prvakov, izločil ga je Real, in objokanemu Gigiju, kot kličejo Buffona, se je Christiano Ronaldo za to celo opravičil. Ja, nogomet je ena tistih redkih stvari, pri katerih pridejo v paketu tako mišice – vedeti morate, da fantje na tekmi pretečejo okrog deset kilometrov – kot solze.    

Jana dobite za sto milijonov. Buffona imajo mnogi sicer za najboljšega nogometnega vratarja 21. stoletja, res pa je, da ga pri tem že resno ogroža nihče drug kot naš Jan Oblak, 25-letni Škofjeločan, ki fenomenalno brani za španski Atletico. Tako dober je, da je tudi zelo, skoraj pregrešno drag. Odkupite ga lahko, če imate sto milijonov evrov! Govori se, da jih toliko madridskemu Atleticu resno ponuja prav tako madridski Real. Če bi se zares zgodilo, da bi Oblak, za v zgodovini nogometa doslej najvišjo vsoto, kar se vratarjev tiče, prestopil k mestnemu tekmecu, bi znalo biti v Madridu med rivalskimi navijači še dodatno vroče. 

Pogrešani dobri fantje. Buffon in Oblak sta najbrž največji nogometni zvezdi, ki ju bomo pogrešali na  prvenstvu v Rusiji. Nista pa edina, med tistimi, ki bodo manjkali tudi ženskim očem, je na primer Gareth Bale. Saj veste, tisti nekoliko divji hitronogi napadalec Walesa (sicer igralec Reala), države, ki se je na EP v Franciji leta 2016 uvrstila celo v polfinale, zdaj pa izpadla v kvalifikacijah za prvenstvo v Rusiji. Ne bo niti Francoza Karima Benzemaja (tudi igralca Reala), saj ga francoski selektor po škandalu zaradi izsiljevanja soigralca Mathieua Valbuene s posnetki seksa noče več videti v reprezentanci. V Rusiji kljub uvrstitvi Švedske na prvenstvo ne bo niti največjega zvezdnika švedskega nogometa, 36-letnega Zlatana Ibrahimovića, ki se je reprezentančno upokojil pred dvema letoma. Po novem služi denar v ZDA, a po začetnem odličnem nastopu z dvema izjemnima zadetkoma se Ibrakadabra zdaj bolj kot na igrišču trudi in hvalisa v TV-šovih. V Rusiji ne bo niti legendarnega in tudi že malce priletnega Nizozemca Arjena Robbena, saj se nekdanji žogobrcarski velesili prav tako ni uspelo dokopati do nastopa na svetovnem prvenstvu. Ni torej spodletelo zgolj nam ...

Poškodba, vredna milijardo evrov. Poleg kategorije osmoljencev, ki v Rusiji ne bodo igrali, pa zvezdnikov, ki tam bodo (o teh malce pozneje), obstaja tudi kategorija tistih, ki bodo tam bolj napol. No, ki vsaj na prvih tekmah ne bodo mogli nastopiti. Največje ime med njimi je gotovo Egipčan Mohamed Salah, izvrstni napadalec (in menda tudi prav prijazen in skromen fant) angleškega Liverpoola. Trenutno si še zdravi poškodbo rame, ki mu jo je v finalu lige prvakov s tudi v judu prepovedanim prijemom že po pol ure igre povzročil obrambni igralec Reala, Španec Sergio Ramos. Real je zmagal in osvojil naslov prvaka, in to tretjič zapored, je pa hkrati kapetana Ramosa zasovražil tako rekoč ves Egipt. Zaradi groženj s smrtjo je moral zamenjati telefonsko številko, za povrh je egiptovski odvetnik Bassem Wahba proti njemu vložil tožbo, bojda ga zaradi povzročenih fizičnih in psihičnih muk Salahu – ki bo sicer izpustil le prve tekme na prvenstvu – in egiptovskemu narodu terja za milijardo evrov. Ramos se kljub temu zabava naprej, s pop pevcem Demarcom Flamencom je namreč posnel pesem Otra Estrella en tu Corazon (še ena zvezda v tvojem srcu), nekakšno himno španske reprezentance, imenovane tudi furija, ki, mimogrede, tokrat menda spet upravičeno cilja na naslov svetovnih prvakov. Doslej jim je to uspelo le enkrat, in sicer leta 2010 v Johannesburgu. 

Najdražji deček iz Brazilije. In zdaj še k trem, ki bodo zanesljivo nastopili v Rusiji in bodo enako zanesljivo najbolj v središču pozornosti. Poznate jih, tudi če niste ljubitelj oziroma ljubiteljica nogometa: Argentinec Lionel Messi (Barcelona), Portugalec Christiano Ronaldo (Real) in Brazilec Neymar (prej Barcelona, zdaj francoski PSG). Slednji, sicer tudi kapetan brazilske reprezentance, je razburil mnoge, med drugim predsednika UEFE Aleksandra Čeferina, potem ko se je iz španske Barcelone dovolil prodati v francoski PSG kar za 222 milijonov evrov – da bi si nato kaj hitro zlomil stopalo in povzročil pravo paniko tudi med brazilskimi navijači, ti so trepetali, ali bo njihov ljubljenec (drugod fanta, ki na igrišču rad provocira, nimajo tako zelo radi) lahko nastopil v Rusiji ali ne. Bo, z njim je vse v redu, Hrvatom (ki se jim je tudi uspelo uvrstiti na prvenstvo, a se zanje menda ne splača navijati), je na prijateljski tekmi nedavno zabil dva izjemna gola. Brazilci, ki so bili doslej že petkrat svetovni prvaki (žal ne tudi pred štirimi leti na domačem prvenstvu, bili so šele četrti), kot vselej spadajo med favorite. Neymarju morda celo uspe, kdo ve, Brazilci so nepredvidljiva nogometna sorta. 

Več v Zarji št. 24, 12. 6. 2018.