Zgodbe

Kako bi dišala Slovenija?

Ž. K.
5. 6. 2018, 07.05
Deli članek:

Dejan Levačić je 44-letnik iz Čakovca, ki ustvarja neverjetne vonje. Parfume iz naravnih sestavin za nekaj mesecev zakoplje v zemljo ali shrani v vodi, in tam počasi dozorevajo. Izdeluje celo parfume, posvečene mestom oziroma državam. Tudi Sloveniji želi posvetiti izvirno dišavo, ki pa bi morala dozoreti na katerem od najznamenitejših krajev naše dežele, kakršni so Postojnska jama, Piranski zaliv ali Bohinjsko jezero.

Andrej Križ

Sicer inženir strojništva, geotehnike in hidrotehnike je pustil redno službo in se posvetil snovanju dišav. Zaradi različnih poklicev je lahko med seboj povezoval svetove zemlje, voda, vrtnic in naravnih dišav, pravi. »Vse, kar je mogoče kupiti na trgu, je izdelano iz sintetičnih pripravkov. Pri meni gre za povsem drugačno zgodbo. V minulih desetih letih, kolikor se poklicno ukvarjam z izdelavo parfumov, sem ustvaril 45 različnih osebnih dišav. Danes si lahko vsak izdela svoj parfum. Preprosto naročiš esenco po internetu, jo pomešaš z alkoholom in dobiš svoj 'edinstveni' parfum. Vendar so moji parfumi drugačni. Sam pripravljam esence, in to iz avtohtonih sestavin. Tako sem, na primer, za parfum urtica, ki sem ga posvetil Koprivnici, uporabil koprive, ki sem jih nabral v okolici mesta, saj mesto po njih slovi. Rastlinice smo nato sušili pet mesecev. Uporabim celo rastlino, liste, steblo in korenine. Vse to nato meljem in vlažim, dokler ne dobim osnovne podlage za parfum. Listov, ki pri tem ostanejo, ne zavržem, temveč jih pozneje zmeljem, da dobim naraven odtenek zelene barve. Nikoli ne morete dobiti dvakrat povsem enakega parfuma, tako kot to velja tudi za vino ali šampanjec. Zelo skrbno izbiram kraje, kjer te sestavine zakopljem v zemljo ali shranim v vodi,« razlaga.

Več v Zarji št. 23, 5. 6. 2018.