Zgodbe

V Sloveniji okuženih komarjev ni!

Milka Krapež
12. 9. 2017, 00.00
Deli članek:

Skrivnostna smrt 4-letne italijanske deklice zaradi malarije.

Pred dnevi je v Italiji zaradi malarije umrla štiriletna deklica. Strokovnjaki si ne znajo razložiti, kako se je to sploh lahko zgodilo, saj je v tej državi malarija iztrebljena že od leta 1970. Ni potovala po deželah, v katerih je malarija pogosta. S svojo družino je bila le na počitnicah v bližini Benetk, zato je uganka, kako se je lahko okužila, še toliko bolj strašljiva. Se je malarija vrnila v Evropo?

Italijanske zdravstvene oblasti so začele temeljito preiskavo, da bi odkrile, kaj se je pravzaprav zgodilo. Prebivalci pa so precej vznemirjeni, ker se bojijo, da se je malarija znova vrnila v njihove kraje. Skušajo jih pomiriti, da se to zagotovo ni zgodilo. Malarija se namreč ne prenaša s človeka na človeka, ampak s pikom komarja Anopheles, ki mu sicer pravijo tudi azijski tigrasti komar, kakršnega v Italiji že desetletja ni več. Tja bi ga lahko zanesli le potniki, ki iz krajev, kjer je doma, potujejo po svetu in ga lahko nevede prinesejo s prtljago. To je namreč ena od mogočih razlag, a ni potrjena. Deklico so z visoko vročino v noči s sobote na nedeljo tretjega septembra pripeljali v bolnišnico v Brescii, kjer družina živi. Vendar ji ni bilo pomoči, umrla je v 24 urah.

Se je morda okužila v bolnišnici? Druga od mogočih razlag je, da se je okužila v bolnišnici, v kateri je bivala zaradi sladkorne bolezni. V istem času so tam zdravili dve deklici z malarijo, ki sta jo dobili med obiskom v Burkini Faso v Afriki. Toda ti deklici sta bili v posebni sobi, poleg tega pa se, kot rečeno, malarija ne prenaša s človeka na človeka. Zgodbo so izkoristili tudi politiki, ki si prizadevajo, da Italija ne bi več sprejemala beguncev, ki da lahko prinesejo še kakšno drugo bolezen, ne le malarije. V tej državi so imeli od časa, ko je bila bolezen iztrebljena (ko jim je uspelo uničiti vse komarje, ki jo prenašajo), vsako leto po kakšen primer malarije, vendar so bili ti bolniki vsi na potovanjih v deželah, kjer je malarija pogosta.

Je krivo vse toplejše ozračje? Tretja razlaga pa pravi, da se je to morda zgodilo zaradi vročega poletja. Vročina namreč tem komarjem omogoča preživetje. Tudi po tej različici pa bi komarje v Italijo lahko zanesli le potniki v svoji prtljagi. Toda v tem primeru bi moralo biti okuženih več ljudi, ne samo deklica, a tega niso zabeležili. Zato je še vedno uganka, kaj se je deklici zgodilo. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da je bilo v zadnjih nekaj desetletjih v zahodnoevropskih državah 75 primerov malarije, povezane s komarji, ki so prispeli z letalsko prtljago.

Več v reviji Zarja št.,37. 12. 09. 2017