Zgodbe

Morilec iz računalnika

Dejan Ogrinec
12. 10. 2015, 23.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kraja podatkov, vdori, blokade in podobno so pravno gledano kaznive reči, kaj pa tiste, ki niso, a so kljub temu zoprne, celo strašljive, kot denimo obrekovanje ali elektronsko nadlegovanje?

Arhiv
FOTO3 Na ministrstvu pravijo, da se nasilje izvaja že na spletu, nato pa se odrazi tudi, ko se fant in dekle srečata v živo.

Veliko mladih je že imelo hude posledice: slabši učni uspeh, strah pred ljudmi, celo samomor. Na srečo se je nedavno kazenski zakonik glede tega spremenil, a poglejmo si najprej resnično zgodbo.

Dogajalo se je avgusta letos. Dekle, staro malce čez trideset, na svojem javnem profilu na Facebooku, ki ga lahko bere vsak, običajno zagovarja skrb za živali, veganstvo, ženske in miroljuben pogled na življenje ali reševanje problemov v družbi. Nič posebnega skratka. Majo – to ni njeno pravo ime, kajti zgodba čaka sodni epilog – je nekega dne sredi tipkanja presenetilo, ko se je njena FB-stran zaprla in izginila. »Nisem se mogla več prijaviti. Nekaj dni sem bila brez profila, pisala sem na Facebook za pomoč in izvedela, da me je nekdo prijavil. Nisem izvedela, kdo.« Vmes si je naredila nov profil in izvedela, kako se je znančev kolega bahal, da jo je prijavil. Poklicala ga je in ugotovila, da se bežno poznata. Trdil pa je, da ni kriv.

Kriva si, trpela boš!

Članek preberite v Zarji, št.17, 13.10.2015