Zgodbe

Po drogo na internet

Tina Nika Snoj
16. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pozabite cenene beznice in temačne ulice. Do droge z lahkoto pridete kar iz udobja domačega naslanjača. Potrebujete le računalnik, internetno povezavo in poštni nabiralnik.

Pozabite cenene beznice, temačne ulice, nočne parke in klicanje osebnega dobavitelja. Do droge, in to celo take, ki jo lahko policaji najdejo v vašem žepu, pa vam še vedno ne bodo mogli nič, z lahkoto pridete kar iz udobja domačega naslanjača. Potrebujete le računalnik, internetno povezavo in poštni nabiralnik.

Da bi (za zdaj še) neprepovedane substance našel na spletu, ne potrebuješ prav nikakršnega predznanja in izkušenj z drogo. Že ob prvem poskusu iskanja namreč naletim na stran, ki mi v stilu in jeziku prodaje top shop ponuja na desetine sintetičnih in zeliščnih poživil, stimulansov, afrodiziakov, in kakor pravijo, še kupe druge robe. Celo tako prijazni so, da bi mi na valentinovo za ceno enega poslali kar dva izdelka. Stran je pregledna, privlačno barvita in polna opisov, namenjenih temu, da se  pocedijo sline po drugačnih izkušnjah. Ob strani mi roletka olajšuje izbiro med večjimi skupinami izdelkov, kot so legalni ekstazi, legalni spid, tripi, praški za zabavo, zelišča za kajenje, afrodiziaki, kadulja, kratom in pa izdelki, ki me bodo po vsem tem žuriranju spet postavili na noge.
»Spice« in družba
Evropska agencija za droge na nevarnost rastočega internetnega trga z drogami, ki sicer še niso  na uradnih seznamih prepovedanih snovi, še posebej opozarja. V svojem letnem poročilu za 2009 je zapisala: »Internet je postal pomemben trg psihoaktivnih snovi, ki prodajalcem na drobno omogoča, da širši javnosti ponujajo alternative za nadzorovane droge. Načini trženja teh zakonitih alternativ so vse bolj premeteni, saj se z njimi dobavitelji poskušajo izogniti nadzoru.« Kot dober primer ponudbe navajajo proizvode »spice«, ki se pogosto prodajajo kot kadila. Spremljajo jih od začetka leta 2008. Na embalaži proizvodov je v informacijah o sestavinah navedeno, da so mešanica rastlin ali zelišč, vendar so nedavne analize pokazale, da nekatere serije vsebujejo tudi sintetične kanabinoide. Te snovi niso bile navedene v informacijah o sestavinah proizvoda, tako da bi jih človek lahko zaužil tudi povsem nehote. Agencijski center EMCDDA je lani pregledal 115 spletnih trgovin v 17 evropskih državah. Večino spletnih prodajalcev so našli v Veliki Britaniji (37 %), Nemčiji (15 %), na Nizozemskem (14 %) in v Romuniji (7 %). Pester nabor snovi, ki se pojavljajo na spletnem trgu, obsega vse, od drog, ki se tradicionalno uporabljajo v obredih v nekaterih delih sveta, do kemikalij, ki so sintetizirane v laboratorijih in niso bile preskušene na ljudeh. Center EMCDDA navaja, da je leta 2009 skoraj polovica od 115 spletnih prodajalcev, zajetih v raziskavo, ponujala proizvode »spice«. Spletni prodajalci so sicer delovali v 14 evropskih državah, največ jih je bilo v Veliki Britaniji (42 %), precej pa še v Romuniji (15 %), na Irskem (7 %) in v Latviji (7 %). Ugotovili so, da so proizvodi »spice« na voljo tudi v specializiranih trgovinah, tako imenovanih »head« ali »smart shopih«, v katerih prodajajo »dovoljene droge«, v vsaj devetih državah članicah EU (v Češki republiki, Nemčiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Avstriji, na Poljskem, Portugalskem in v Veliki Britaniji).
Za rejverje stare šole!
Na spletni strani vabijo fotografije barvitih embalaž, okrašenih z dobro znanimi rumenimi smejočimi se obrazki, znaki za jedrsko nevarnost, listi marihuane in kar je še takih veselih simbolov. Slogani razglašajo, da se v njih skriva »veselje za rejverje stare šole!«, »izbira vsakega pravega zadetka«, »party tabletke« in podobno. Opisi pa bi bili v ponos vsakemu piscu oglasnega materiala...

 

Več v tiskani izdaji revije Jana, št. 7, 16.2. 2010