Zgodbe

Komarji s »specialnim tovorom«

Milka Krapež
13. 8. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pretirana skrb je prav tako stresna kot neljubi dogodki. A na nekatere stvari vas ne more pripraviti prav noben previdnostni ukrep.

Med počitnicami so vsi mediji polni nasvetov za dopustnike, da bi njihove počitnice bile čim lepše in brez motenj. Pa tudi, da ne bi pustile kakšnih neljubih posledic. Tudi če potujete v kraje, ki so vam dobro znani, se lahko zgodi marsikaj. Toda, resnici na ljubo, marsikaj se lahko zgodi doma. 

To je izkusila 27-letna Britanka Rochelle Harris, ki se je pred nedavnim vrnila s počitnic v Peruju. Njena zgodba je obkrožila svet, saj je bila objavljena v novi nadaljevanki BBC z naslovom Bugs, Bites and Parasites (Žuželke, ugrizi in paraziti); prvi del so predvajali v nedeljo, 21. julija. Po vrnitvi domov je imela Rochelle nenadoma hude glavobole, ki so se spremenili v ostro bolečino ob strani obraza, kot da bi vanjo zarezal nož. Slišala je nekakšno praskanje v glavi in ni vedela, kaj naj si misli. Navsezadnje je odšla na urgenco, tam so ji najprej pregledali ušesa. Z mikroskopom so v ušesnem kanalu opazili nekakšne ličinke, ki so pridno greble po tkivu, kar je pojasnilo praskajoče zvoke.

Nevarnost za možgane. Na pregledu jo je spremljala mama, ki je po začudenem obrazu na zdravnikovem obrazu posumila, da je nekaj zelo narobe, in zahtevala, naj ji takoj pove, za kaj gre. Rochelle je bila prestrašena, a je prav tako hotela vedeti, kakšno bolezen ima. Zdravnik ni imel kaj, povedal ji je, da ima globoko v ušesnem kanalu ličinke. Lahko si predstavljamo, kakšen šok je doživela Rochelle, ki je pomislila, da lahko neljubi gostje v glavi verjetno prodrejo do možganov. Tega so se bali tudi zdravniki. Najprej so jo slikali z računalniško tomografijo, ki je pokazala na gmoto ličink. Uspele so skopati približno 1,2 centimetra globok rov v tkivo in bi prav gotovo lahko dosegle možgane in tudi obrazni živec. Na srečo so pregrizle kanal (tkivo so dobesedno požrle) tik pod bobničem, tako da so ostali pomembni deli ušesa in obrazni živec na srečo nepoškodovani. Vendar je bilo nujno ukrepati takoj.  


Več preberite v tiskani Jani (št. 33, izid: 13.8.2013).