Zgodbe

Zdravilec ne more biti vsakdo

Miša Čermak
24. 9. 2013, 07.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po odprtju celjske Hiše integrativne medicine in novogoriške Šole za naturopatijo odpira oktobra svoja vrata ljubljanska Akademija za zdravilstvo.

Njihovi načrti so ambiciozni, saj želijo znanja željne usposobiti za zdravilski poklic, dvigniti njegovo kakovost in ga uveljaviti ter zaradi neurejenih razmer graditi most med alternativnim in uradno priznanim zdravljenjem.  Odprta je za vse, ki jih zanima zdravilstvo in bi želeli na tem področju pridobiti nova znanja ter izkušnje. Akademija za zdravilstvo, katere ravnateljica je Vesna Periček Krapež, tudi sama zdravilka, hkrati pa že skoraj četrt stoletja dejavna na področju duhovnega izobraževanja, v imenu akademije obljublja tudi pripravo na državni izpit iz medicinskih vsebin in pomoč na poti do zdravilske licence. Da si prizadevajo za uradno priznanje zdravilstva v Sloveniji, je pa tako jasno.

Profesorico nemščine in ruščine sta že v mladosti pritegnila duhovnost in odkrivanje neznanega. Malo zaradi zgodnjih osebnih duhovnih izkušenj, malo zaradi poti v neznano, ki so ji bile zelo domače. Začela je z meditacijo, in ker se je ravno takrat ustanavljala Duhovna univerza, je začela delovati tam. Je učiteljica ezoteričnih znanj in meditacije, raziskovalka obsmrtnih, zunajtelesnih in drugih nenavadnih pojavov, duhovna svetovalka, pranoterapevtka, praktik theta. Zadnji dve leti je dejavna v Zdravilnem centru Medin, kjer sodeluje v podpornih programih za obnavljanje in ohranjanje zdravja. Zelo primerna oseba za ravnateljico novoustanovljene Akademije za zdravilstvo.

Stik s seboj in zdravljenje. Tako Duhovna univerza kot Akademija za zdravilstvo imata skupno točko. »Sta dom in priložnost za vse, ki želijo najti stik s seboj, ki čutijo in izkušajo, da so tudi duhovna bitja, in se želijo razgledati po tem svetu.« Ne le v teoriji, tudi v praksi, pred dvema letoma je namreč tudi Vesno preko meditacije potegnilo v zdravilstvo, sledile so delavnice in tečaji pranoterapije v Medinu, in ugotovila je, da je zdravilstvo čudovito področje. »Navdahnilo me je, da je univerzalna energija vedno na voljo – ne glede na metodo. Da se da pomagati sebi in ljudem. Na to področje sem zaplavala z Inštitutom Bion, ki ima z znanstvenim raziskovanjem subtilnih energij in polj že dvajsetletne objektivne izkušnje in je poleg centra Medin soustanovitelj Akademije za zdravilstvo.« Akademija za zdravilstvo torej želi povezati znanstvena dognanja na tem področju in hkrati čim bolje usposobiti zdravilce glede na njihove talente. »Zdravilca želimo usposobiti na več ravneh: teoretično in praktično, intelektualno in psihološko, energijsko, telesno ter tudi intuicijsko.« Akademija je zasnovana kot neposredno izobraževanje v smislu predavanj, a tudi praktičnih delavnic dvakrat tedensko s predavatelji in zdravilci. Šolanje bo trajalo dve leti, povezovalo bo alternativno in šolsko zdravljenje z namenom čim učinkovitejše pomoči ljudem. Program je zasnovan v treh modulih: prvi, temeljna zdravilska znanja in prakse z osmimi predmeti, bo obsegal sto devetdeset ur (za vsak predmet je tudi izpit), drugi, priprava na državni izpit iz medicinskih vsebin, bo obsegal sto sedemdeset ur, tretji modul, strokovno-specialni del, bo izbirni (ajurveda, bioresonanca, zeliščarstvo, infopatija). »Združujemo tako naravoslovno znanje o človeku, zdravju, bolezni v vseh razsežnostih kot zdravilsko znanje in sodobno znanost.«


Več preberite v tiskani Jani (št. 39, izid: 24.9.2013).