Nasveti

Slastni recepti: Čičerika mene mika

Lara Jelen
9. 3. 2024, 04.00
Deli članek:

Čičerika je bogata z beljakovinami in rudninami ter zato še posebej primerna za športnike, vegetarijance in sladkorne bolnike. Tudi preostalim ne bo škodilo, če jo občasno vključijo v svojo prehrano. Tekst: L. J. Foto: PROFIMEDIA

Profimedia
Recepti iz čičerike

Čičerikini svaljki s polento

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • oljčno olje
  • 600 g vložene čičerke
  • sol
  • mlet črni poper
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • 1 žlička začimbne mešanice kari
  • 30 g navadne moke
  • 2 jajci
  • drobtine

Za polento:

  • 1 rdeča čebula
  • 150 g polente
  • 60 g graha

Profimedia
Čičerikini svaljki s polento

Priprava

1. Čebulo, česen in korenje olupite ter na drobno sesekljajte. Nato vse skupaj prepražite v ponvi na 3

žlicah olja. Odstranite in pustite, da se ohladi.

NAMIG

Čičerika je odlična izbira, kadar se nam zahoče brezmesnega obroka.

2. Čičeriko odcedite, dajte v skledo in z mešalnikom zmiksajte do gladkega. Vmešajte podušeno zelenjavo, začinite s soljo, poprom, mleto papriko in karijem. Dodajte moko in jajce ter zmešajte v čvrsto maso. Po potrebi dodajte drobtine in iz mase oblikujte svaljke ter jih položite na pekač. Pecite pri 200 °C približno 15 minut.

3. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem prepražite na drobno narezano rdečo čebulo. Dodajte 400 ml vode in zavrite. Nato vmešajte polento.

Začinite s soljo in poprom, dodajte grah in na kratko kuhajte, dokler se polenta ne zgosti. Polento in čičerikine svaljke dajte na krožnik ter postrezite.

Še več slastnih receptov iz čičerike vas čaka v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!