Nasveti

Recept na preizkušnji: Testenine, ki dišijo po poletju

Lara Jelen
4. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Kako si na krožniku pričarati poletje, ko se niti pomlad uradno še ni začela? Preprosto! V shrambo sem odšla po kozarček domače paradižnikove mezge, v trgovino po rikoto in si pripravila testenine, ki so prav zares zadišale po poletju. Namesto z baziliko pa lahko tale recept prav kmalu popestrimo tudi s čemažem in mladimi koprivami. Tekst: LARA JELEN foto: SHUTTERSTOCK

revija Jana
Testenine, ki dišijo po poletju

Italijani slovijo po tem, da znajo iz malo in nadvse preprostih sestavin pripraviti odlične jedi. To je tak preprost recept, ki ga lahko z malo domišljije na hitro preoblečemo tudi v bolj pomladne odtenke. Recimo tako, da omaki namesto sveže bazilike dodamo mlade koprive ali čemaž, ki ga bomo prav kmalu lahko začeli nabirati.

Sestavine za 2–3 osebe

250 g peresnikov (ali špagetov)

200 g (domače) paradižnikove mezge/omake

200 g rikote

pest listov sveže bazilike (ali 50 g sveže mlade špinače)

2 veliki žlici parmezana

6 strokov česna

1 majhen korenček

sol in poper

oljčno olje

Priprava

Olupljen česen sesekljamo in popražimo na oljčnem olju toliko, da zadiši.

Očistimo in naribamo korenček ter ga dodamo česnu. Na hitro popražimo.

Nato zalijemo s paradižnikovo omako (po želji lahko tudi s svežimi paradižniki, a ti večinoma zdaj žal nimajo tako polnega okusa kakor poleti), solimo, popramo, pokrijemo in pustimo, da nežno vre približno pet minut. Vmes posebej skuhamo testenine po lastni izbiri.

V paradižnikovo omako zdaj naribamo parmezan, dodamo 2–3 žlice vode, v kateri so se kuhale testenine, in na trakce narezane sveže liste bazilike ali špinače. Podušimo še za kakšno minuto, nato ugasnemo ogenj, in v brbotajočo omako primešamo še rikoto.

Odcejene testenine zmešamo z omako in postrežemo posuto s sveže mletim poprom in naribanim parmezanom.

NAMIG

Poleti, ko so paradižniki bolj polnega okusa, lahko podobno jed pripravimo nekoliko drugače. Sveže paradižnike prelijemo z oljčnim oljem, solimo, popramo, dodamo glavo česna, ki ji odrežemo vrh, in damo peči v pečico pri 200 stopinjah Celzija za približno 30 minut oziroma tako dolgo, da se česen toliko omehča, da ga lahko iztisnemo iz kožice. Iztisnemo ga v mešalnik, dodamo pečeni paradižnik, parmezan in rikoto ter zmešamo, da dobimo gosto omako.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 9., 27. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!