Nasveti

Fit palačinka Alenke Zakojč

Sara Lipovšek
2. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Alenka Zakojč, komu morda bolj znana pod vzdevkom Coach Limony, nam je zaupala preprost in hiter recept za hranilen obrok, ki je zelo priljubljen med njenimi strankami in sledilci. To je fit palačinka. Tekst: SARA LIPOVŠEK

Osebni arhiv
Alenka Zakojč

Palačinka, ob kateri ne bomo imeli čisto nič slabe vesti zaradi zaužitih kalorij, je čista zmaga. Četudi jo pripravimo brez moke in sladkorja, je izredno okusna ter z ogromno hranili. Naš prebavni trakt nam bo zanjo še kako hvaležen, izboljšali bomo svojo presnovo in preprečili lakoto, ki se ponavadi kaj hitro pojavi po nezdravem obroku. »Palačinka vsebuje tudi ogljikove hidrate, ki jih telo potrebuje kot vir energije. Napaka, ki jo danes ponavlja ogromno ljudi, je ta, da se bojijo ogljikovih hidratov in jih zaradi bojazni, da bi se zredili, brišejo s svojega jedilnika. Ogljikovi hidrati ne redijo, redi prevelik kalorični vnos, ki je ponavadi posledica procesirane in mastne hrane ter sladkorja. Kot zanimivost: 1 gram ogljikovih hidratov ima 4 kalorije, prav tako 1 gram beljakovin, medtem ko ima 1 gram maščobe kar 9 kalorij,« nam nazorno prikaže sogovornica. Palačinko si lahko pripravimo zjutraj kot uravnotežen zajtrk za odličen začetek dneva, za malico ali celo kot zdravo inačico sladice.

Sestavine za 1 palačinko
1 jajce
50 g grobo mletih ovsenih kosmičev (brezglutenskih)
30 g beljakovin v prahu Whey, okus vanilja ali po želji
1 dcl vode

za preliv
pest jagod
pol banane

Priprava

1. Sestavine za palačinko dobro premešamo z vilicami. Zmes vlijemo v ogreto majhno ponev, naoljeno s kokosovim maslom. Palačinko pokrijemo s pokrovko in pečemo na srednjem ognju, dobrih 5 minut. Palačinke ne obračamo.

2. Medtem ko se palačinka peče, pripravimo preliv. »Jagode in banano z vilicami pretlačimo in prelijemo čez pečeno palačinko. Okrasimo lahko še z borovnicami ali poljubnim sadjem. Za preliv lahko uporabimo katerokoli sadje, ki ga imamo na voljo. Meni najljubša kombinacija pa je jabolko, ki ga zmiksam s polovico banane, prelijem čez palačinko in posujem s cimetom,« nam še pove Alenka.

NAMIG

Proteini Whey so beljakovine iz sirotke, ki pomagajo pri ohranjanju in izgradnji mišic.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 9., 27. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!