Nasveti

Janina zdravniška linija: So ovulacijske krvavitve normalne?

Uredništvo
10. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

"Včasih se vprašam, ali so te ovulacijske krvavitve res normalne oziroma ali bi lahko kaj storila, da bi jih odpravila? Ne želim, da bi povečale tveganje za razvoj kake druge bolezni ..." je zaskrbljena bralka Patricija.

Shutterstock
-

"Pozdravljeni, stara sem 34 let in se že približno deset let skoraj vsak mesec srečujem z ovulacijskimi krvavitvami – 14. dan cikla se skupaj s tokom pojavi nekaj krvi, ki je ni veliko, je pa. Včasih jo opazim še naslednji dan. Na začetku sem se tega kar malo prestrašila, seveda sem obiskala svojo ginekologinjo, ta je takrat naredila ultrazvok jajčnikov in maternice, vse je bilo videti v redu. Nato mi je pojasnila, da je to pri nekaterih ženskah normalno, in sčasoma sem se s tem sprijaznila. Redno hodim na bris materničnega vratu, k sreči je ta tudi v redu.  Vseeno pa se včasih vprašam, ali so te ovulacijske krvavitve res normalne oziroma ali bi lahko kaj storila, da bi jih odpravila? Ne želim, da bi povečale tveganje za razvoj kake druge bolezni. Redno se gibam, imam redne menstruacije, nimam otrok, jem dokaj zdravo hrano (ne pretiravam v nobeno smer) ... Bi bilo smiselno poseči po kakšnem prehranskem dopolnilu, napraviti kakšno dodatno preiskavo, narediti kakšno spremembo v življenjskem slogu? Če je to pri nekaterih ženskah res povsem normalno in mi ni treba skrbeti, toliko bolje."
Patricija

Spoštovani,

omenjeni pojav rahle krvave sluzi ali krvavitve v času ovulacije je neke vrste hormonski »atavizem« (ostanek iz daljne preteklosti). V bistvu gre za »znamenje«, kot ga poznamo pri nekaterih živalih v času »estrusa«, torej največje plodnosti. Pri večini žensk se je ta pojav izgubil, ker ni potreben, tu in tam pa se pri kateri pač pojavi. Skrbi okrog tega so povsem odveč, saj je, kot sami pravite, dosledno povezano s sredino ciklusa na čas ovulacije. Zaradi tega niso potrebni nobeni prehranski dodatki niti zdravljenje, če bi to na vsak način radi odpravili, pa za to obstaja en sam način, in to je hormonska kontracepcija, ki prepreči ovulacijo.

Lep pozdrav,

Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!