Nasveti

Telovadba za po poti: Joga na kolesu

jk
15. 10. 2023, 06.00
Deli članek:

Kaj nas zbistri, osveži in nam okrepi zbranost v zahtevnem okolju cestnega prometa? Kolesarka joga!

Shutterstock
Telovadba za po poti

Joga na kolesu je nova oblika krepitve čuječnosti, izvrstna za zbranost misli ter osvežitev telesa in glave. Njene učinke lahko pričakujemo že po treh minutah. Kajpak jo izvajajte previdno in še vedno spremljajte promet, da ne bo njen edini učinek pristanek v bližnjem jarku.

Mala golobica – dviganje kolen

Med gonjenjem pedalov imamo obe roki iztegnjeni in trdno uprti ob krmilo. Tudi zadnjica je trdno uprta ob sedež. Potem dvignemo desno koleno, kolikor nam dopušča krmilo, stopalo pa je nekaj centimetrov nad pedalom. Obdržimo ta položaj toliko časa, kolikor nam je udobno in varno. Nato zamenjamo ter dvignemo levo koleno in stopalo. Pazimo, da je eno stopalo vedno na pedalu! Vajo lahko opravimo tudi pred semaforjem, ko čakamo zeleno luč: v tem primeru opremo eno stopalo ob tla, drugo nogo pa dvignemo, kot je bilo opisano prej. Vaja je dobra za krepitev trebušnih, nožnih in zadnjičnih mišic.

Junaška drža – vožnja v stoječem položaju

To je dinamična vaja, ki krepi stegna, zadnjico in trebuh. Med potiskanjem pedalov dvignemo zadnjico s sedeža in z močno napetimi mišicami nog desetkrat zavrtimo pedala. Nato sedemo, opravimo 5 vdihov in se spet dvignemo v stoječ položaj. Vajo ponovimo trikrat. Nasvet: vajo izvajamo le na ravnih cestah z redkim prometom. Poleg tega, da optimalno krepi mišice celotnega telesa, lajša stres.

 Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!