Nasveti

So tudi vašo zelenjavo napadle gosenice?

Miša Pušenjak
14. 10. 2023, 06.00
Deli članek:

Vsi sokovi se bodo začeli prestavljati iz listov v korenine, ki se bodo začele obnavljati, ponovno obraščati. Korenovke in gomoljnice lahko začnejo delati stebla za cvetenje, s tem pa izgubljati prehransko vrednost.

Miša Pušenjak
Korene pred shranjevanjem v kleti dobro osušimo in ne čistimo z vodo.

Zato vsi, ki ste korenček, peteršilj, rdečo peso sejali zgodaj, pohitite z njihovim spravilom. Če opažate, da je samo ena rastlina korenčka ali pese pognala steblo, je to znak, da se je začelo to dogajanje in je res smiselno, da, letos sicer nekoliko bolj zgodaj, korenovke in gomoljnice pospravite.

Rastlinjaki naj ostajajo odprti

Najbolj me skrbi, da boste ponovno začeli zapirati rastlinjake. Občutek mraza bo velik, saj je občutek hladnega zraka ponoči močan. To se vedno dogaja v jeseni. Če pa ste zjutraj, ko je najhladneje, v avtu pogledali temperature, so še vedno nad 10 oC. Zato rastlinjakov zvečer še ne zapirajte, za odrasel paradižnik ne bo prehladno. Če pa ste bili dovolj pametni in že posejali tudi zimske vrtnine, bodo temperature sploh primernejše. Zato naj bodo rastlinjaki, razen ob nevarnosti neurja, povsem odprti tudi ponoči. Najhuje je, če boste v njih ustvarili previsoko zračno vlago – potem je nevarnost za bolezni zelo velika.

Zagotovo je priporočljivo, da zdaj res poberete vse zrele plodove paradižnika in kumar. To je nujno, da boste razbremenili rastline. Plodovi so zanje veliko breme, saj prav njim namenjajo največ energije. Potrgate lahko vse liste do zadnjih potrganih plodov. Sama bi sicer tudi porezala vrhove nad peto, šesto etažo paradižnika, a to je vaša odločitev. S tem pospešite dozorevanje že oblikovanih plodov. Tisti, ki ste sadili paradižnik ponovno v juniju, pa to vsekakor naredite na starih rastlinah, zdaj bodo rodile te, pozno sajene. Potem pa rastline poškropite, da jim daste malo energije. Uporabite lahko čaj iz cvetov ognjiča ali regrata, lahko tudi rmanovih ali kamiličnih cvetov. Prav tako se lahko odločite za pripravek iz njivske preslice. Tudi pripravek iz sode bikarbone bo pomagal. Škropite enkrat tedensko. V trgovinah pa lahko vedno najdete pripravke, ki vsebujejo izvlečke alg ali aminokisline. Oboje dviguje odpornost rastlin in jim s tem neposredno pomaga v boju proti boleznim.

Gosenice v rastlinjaku

Pričakujem močnejši napad gosenic, posebej v rastlinjaku. Zato redno pregledujte liste v bližini komaj oblikovanih plodov. Če najdete na njih drobne, bele pege (kot bi bile kapljice apna ali kaj podobnega) ter jih pogledate pod lupo in vidite drobna naložena jajčeca ali pa celo zelena, temno zelena ali siva, precej večja jajčeca, jih takoj odstranite. Kakor hitro opazite, nekateri ste jih že, v plodovih luknje, pa je nujno reagiranje. Uporabite lahko pripravke, ki vsebujejo bakterijo Bacillusthurigensis (Bt), pri papriki priporočam pripravek, ki vsebuje aktivno snov azadirahtin ali spinosad. Vsi so naravnega izvora in dovoljeni v ekološki pridelavi. Žal domači pripravki ne bodo zadoščali.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!