Nasveti

Limonin kolač, naj recept Anje Rupel

Lara Jelen
6. 10. 2023, 07.00
Deli članek:

»Eden mojih najljubših receptov za sladico je recept za limonin kolač, ki pa ni moj, ampak sem ga našla na spletni strani Anina kuhinja. Nad njim so navdušeni vsi, ki ga poskusijo, pa še priprava je preprosta in vedno uspe,« je povedala pevka Anja Rupel.

edit: Jana.si
Limonin kolač

Sestavine

za kolač:

·         2 jajci

·         180 g moke

·         1 čajna žlička pecilnega praška

·         120 g kristalnega sladkorja

·         30 g limoninega sladkorja (lahko nadomestite z navadnim sladkorjem in svežo lupinico 1 limone)

·         1 žlica ruma

·         125 g masla

·         180 g kisle smetane

·         1 čajna žlička vaniljeve paste (ali 1 vrečka vaniljevega sladkorja)

  za polivko:

·         5 žlic limoninega soka

·         8 žlic sladkorja v prahu

Priprava

1. Jajci ločimo na rumenjak in beljak. Iz beljakov stepemo sneg. Pekač namastimo z maslom in potresemo z žličko moke. Tako boste kolač lažje stresli iz njega.

2. V večjo posodo dodamo maslo sobne temperature, vaniljevo pasto, sladkor in limonin sladkor. Stepamo do kremaste strukture –  okoli 5–10 minut.

3. V masleni sladkor vmešamo rumenjaka in rum.

4. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Polovico je dodamo v posodo s pripravljeno zmesjo. Dodamo še polovico kisle smetane in na hitro premešamo. Končamo s preostankom moke in kisle smetane.

5. Ko so vse sestavine premešane, z metlico počasi vmešamo še sneg.

6. Zmes nadevamo v dobro namaščen pekač in damo v segreto pečico na 180 stopinj za 40–45 minut.

7. Pečen kolač zvrnemo na krpo in počakamo, da se ohladi. Ko je ohlajen, z električnim mešalnikom zmešamo limonin sok in sladkor v prahu. S sladkorno polivko prelijemo kolač in ga postrežemo.

NAMIG: Recept je primeren za manjšo potičnico.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!