Nasveti

Iz babičine shrambe: Kremna juha iz bučk

Metka McCully Žigon
9. 10. 2023, 07.00
Deli članek:

Bučke so izvrstna zelenjava, imajo malo kalorij, uporabimo pa jih lahko v res številnih jedeh. K tej preprosti juhi postrežemo popečen kruh ali brusketo s paradižnikom. Da bo juha še zanimivejša in okusnejša, jo, ko je kuhana, potresemo s praženimi bučnimi semeni. Če se nam ljubi in če utegnemo, pa lahko dodamo še na žlički masla ali olivnega olja popečen bučkin cvet, enega na vsak krožnik juhe.

Shutterstock
Kremna juha iz bučk

Sestavine

·         2–4 bučke (približno 1/2 kg)

·         1 čebula 

·         1 korenček

·         3 krompirji

·         1,5 l vode

·         1 dcl smetane

·         sol, poper, timijan 

·         olivno olje

·         šopek sesekljanega peteršilja

·         2–3 žlice bučnih semen


Priprava
1. Čebulo sesekljamo in damo pražit v lonec skupaj z malo olivnega olja.
2. Korenček sesekljamo in dodamo k čebuli.
3. Bučke na grobo zrežemo in prav tako damo pražit. Pazimo, da se nam ne prismodi.
4. Krompir olupimo in zrežemo na koščke, damo ga k preostali zelenjavi, dobro premešamo in zalijemo z 1,5 l vode. Začinimo s soljo, poprom in vejico timijana. Kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
5. Ko je vse kuhano, prilijemo smetano in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremno juho. Nalijemo jo v krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po želji pa še s praženimi bučnimi semeni ali popečenimi bučkinimi cvetovi.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!