Nasveti

Kremna rižota z balzamičnimi gobicami

Sara Lipovšek
2. 10. 2023, 06.00
Deli članek:

Jesenski čas je ravno pravi, da zopet pokukamo na gozdne jase in poiščemo darove, ki nam jih ponuja narava. Zagotovo bomo naleteli na kakšnega gobana, ki se bohoti v svoji lepoti in veselo kuka izpod listja, kakor da nas želi priklicati k sebi. Hvaležno ga poberimo ter si pripravimo omamno dišeč, hranilen in nadvse okusen obrok po receptu Saša Šketa. Tekst: SARA LIPOVŠEK foto: osebni arhiv SAŠE ŠKETA

Osebni arhiv, edit: Jana
Kremna rižota z balzamičnimi gobicami

»Z ženo to rižoto pripravljava že več let, zato se je recept tudi znašel v moji zadnji knjigi Evo ti kosilo. Gre za izredno okusno toplo jed, ki ponudi topel objem ter pocrklja dušo in telo,« pravi Sašo, ki se kuhanja vedno loti z navdušenjem. Še posebno takrat, ko ve, da jed pripravlja za svoje bližnje. »Najraje imam družbo okoli kuhinjskega pulta. Moj moto je, da je nasmeh najboljša začimba, in to se začuti tudi v jedeh.« V originalnem receptu Sašo sicer uporabi šampinjone, a pravi, da se lahko, če radi gobarimo, poigramo z različnimi okusi, ki nam jih ponujajo številne vrste gob: »Jurčki bodo najboljša zamenjava za šampinjone.« Bo pa jed nadvse okusna tudi s katerimikoli drugimi gobami.

Sestavine

za kremno rižoto:

·         1 rjava čebula

·         2 stroka česna

·         30 g masla

·         360 g riža arborio

·         1 l zelenjavne jušne osnove

·         ½ žličke muškatnega oreščka

·         ½ žličke črnega popra

·         100 g maskarponeja

·         50 g parmezana

·         malo belega vina

Za gobice z balzamičnim kisom:

·         500 g šampinjonov    

·         3 stroki česna

·         40 g masla

·         2 ½ žlici balzamičnega kisa

·         žlička suhega timijana

·         ¼ žličke mlete kumine

·         ½ žličke soli

Osebni arhiv
Kremna rižota z balzamičnimi gobicami

Priprava

1.  Priporočam, da si pripravite vse sestavine, in medtem ko kuhate rižoto, hkrati pripravite balzamične gobice.

2.  V večjem loncu stopimo maslo ter na njem prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen. Pražimo ju 2–3 minute pri srednjem ognju, vmes večkrat premešamo, da ne porjavita.

3.  Dodamo riž in ga pražimo 1–2 minuti, da postekleni.

4.  Riž prelijemo z belim vinom in kuhamo 3–4 minute oziroma toliko časa, da se vino skoraj v celoti pokuha. Vmes mešamo.

5.  Sedaj k rižu prilijemo ¼  vroče jušne osnove. Riž mešamo in kuhamo pri srednjem ognju, dokler ne vpije vse tekočine. Nato ponovno prilijemo ¼  jušne osnove in zopet mešamo, dokler ne zmanjka tekočine. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka jušne osnove. Na tak način riž kuhamo približno 25–30 minut. Če se v tem času ne pokuha, prilijemo še malo jušne osnove. Kuhana rižota bo kremasta in podobna gosti omaki.

6.  Rižoto odstavimo ter začinimo z muškatnim oreščkom in črnim poprom. Primešamo še maskarpone in nariban parmezan, pokrijemo ter pripravimo balzamične gobice.   

7.  Gobice očistimo in narežemo na rezine. V večji ponvi stopimo 20 g masla in dodamo gobice. Pražimo jih toliko časa, da porjavijo in uvenijo.

8.  Dodamo sesekljane stroke česna in pražimo še 2–3 minute.   

9.  Sedaj prilijemo balzamični kis, dodamo 20 g masla ter začinimo s timijanom, kumino in soljo. Premešamo in kuhamo še kakšno minuto, nato ponev odstavimo z ognja.

10.             Rižoto postrežemo skupaj z balzamičnimi gobicami in poširanim ali praženim jajcem.


Priprava poširanega jajca
Vsako jajce ubijemo v manjše cedilo, da se znebimo odvečne tekočine. Manjši lonec napolnimo z vodo, jo zavremo in vanjo vlijemo žlico kisa. Z žlico premešamo vodo, da naredimo vrtinec, in vanj previdno spustimo jajce. Jajce poširamo približno 3 minute, da se beljak skuha in rumenjak ostane tekoč. Poširano jajce s penovko vzamemo iz vode in položimo na servirano rižoto.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!