Nasveti

Koristne vaje na poti: Preprečimo bolečine v hrbtu in vratu

jk
23. 9. 2023, 08.00
Deli članek:

Velik delež bolniških odsotnosti je posledica poškodb hrbta, ramen ali vratu. Te pa so posledica zategnjenih mišic. Včasih je za poškodbo dovolj nenaden gib, dvig večje teže, nagel obrat ali zasuk. Z rednimi vajami, ki jih lahko izvajamo kar med potjo v službo ali na izlet, lahko te težave vsaj omilimo, če že ne preprečimo.

Shutterstock
Poskrbite za gibanje

Postanek med daljšo vožnjo

Kdor veliko časa preživi za volanom, naj si med vožnjo, ki traja več kot dve uri, privošči postanek na postajališču. Tam se dodobra razgibajmo: v stoječi drži nagibajmo trup levo in desno, roke so pri tem sproščene, nagibajmo tudi glavo. Običajno so postajališča opremljena s klopmi. Ker sedenja zagotovo ne potrebujemo, jih uporabimo kot pripomoček za preprosto, a učinkovito vadbo: sedimo in takoj spet vstanimo. Med vstajanjem iztegnimo roke predse – pri tem bomo čutili, kako sodelujejo tudi hrbtne mišice. V stoječi drži še dodatno napnimo hrbtne mišice in jih nato sprostimo, preden sedemo. Vajo ponovimo desetkrat.

Na avtobusu ali v vlaku: telovadba v sedečem položaju

Razgibajmo se kar v sedežu. Sedimo vzravnano, glava je rahlo naslonjena na naslonjalo sedeža. Močno uprimo glavo ob sedež, napnimo ramenske in vratne mišice, ostanimo nekaj časa v tej napeti drži, nato pa spet sprostimo trup. Po potrebi se z rokami uprimo v sedež pred seboj. Za sprostitev ramenskih mišic potisnimo ramena naprej, kolikor gre, nato poravnajmo držo in v drugem delu vaje potisnimo ramena še nazaj. Naredimo deset ponovitev v obe smeri.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 38, 19. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!