Nasveti

Recept na preizkušnji: Figova marmelada

S. M.
18. 9. 2023, 05.00
Deli članek:

Figovo drevo je že po videzu nekaj posebnega, in ko se razraste, tudi veličastnega. O njegovi zgodovini sploh ni treba izgubljati besed: raslo je že v raju, ob nastanku sveta, drugače Adam in Eva ne bi imela figovih listov, da bi si pokrila tisto zadevo. Najboljša stvar pa so sladke fige, ki dozorijo septembra in jih je najbolje nabirati oziroma rabutati z drevesa. Tekst: S. M. foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Figova marmelada

Fige, temne in svetlo zelene, so res rajski sadež. Prvo pravilo: najprej se jih je treba najesti surovih, nato pa poskrbeti še za ozimnico. Vložene, sušene, pečene, kuhane – v vseh oblikah se spremenijo v čudovito dobroto sladkega in bogatega sadnega okusa.

Starejši par je v povezavi s figo povedal naslednjo zgodbo: pred davnimi leti, ko še ni bilo množičnega turizma, sta se odpravila na Hvar in v majhni vasi doživela nepozabne počitnice. Stanovala sta pri kmečki družini v kamniti hiši, pred to pa je rasla mlada figa, ki je danes že orjaško drevo. Gospodar je povedal, da jo je posadil, ko se mu je ob koncu druge svetovne vojne rodila hčerka Malvina. To ni bilo le simbolično dejanje, temveč tudi praktično, da bo mogoče, če se bodo leta pomanjkanja nadaljevala, hčerka, ko bo odrasla, imela vsaj čudovite sadeže s svojega drevesa. Življenje se je na srečo obrnilo na bolje, figa pa še vedno raste in bogato rodi. Danes je Malvina že starejša gospa, a še vedno z veseljem pove zgodbo o svojem drevesu, medtem ko z njega trga sladke sadeže. Spominja se, kako jih je njen oče sušil v mrežah na žgočem soncu in pred tem potopil v morje, da se jih je oprijela sol. Ta jih je zaščitila pred muhami in zajedavci ter dodala okus, ki ga danes ni več mogoče doživeti. Zato pa gospa vsako leto pripravlja figovo marmelado za številne vnuke in obiskovalce. In z veseljem deli tudi preprost recept.

Sestavine

2 kg očiščenih zrelih fig

600 g sladkorja

sok dveh ali treh limon

Priprava

  

1.     Fige naj bodo čim bolj sveže in zdrave. Umijemo jih in očistimo ter osušimo na cedilu. Prerežemo jih na polovice in preverimo, ali so zdrave tudi v sredini.   

  

2.     Dodamo sladkor in limonin sok ter dobro premešamo. Pustimo nekaj minut, da se sladkor povsem raztopi, nato pa damo fige v lonec in počasi segrevamo. Ko sadna kaša zavre, jo med mešanjem kuhamo 20 minut na zelo blagi temperaturi, da se vsebina ne prime na dno posode.   

  

3.     Ko se sadna kaša zgosti in je podobna medu, jo še vročo preložimo v čiste in pasterizirane kozarce, ki jih tesno zapremo. Shranimo jih v temen in hladen prostor, kjer naj ostanejo nekaj tednov, da se okus marmelade razvije.

NASVET

Znanih je veliko različic te marmelade. Nekateri vanjo dodajo tri žlice ruma ali žličko cimeta. Če imamo fig premalo, lahko dodamo nekaj jabolčne kaše, ki se bo navzela figovega okusa. Nekateri fige pred kuhanjem olupijo, da je marmelada svetlejša. Kdor želi povsem gladko in gosto, lahko uporabi želirni sladkor in pred vlaganjem v kozarce kašo zmelje s paličnim mešalnikom.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!