Nasveti

Čarobni vonj čokolade Ive Krajnc Bagola

Sara Lipovšek
16. 12. 2022, 08.00
Deli članek:

Iva Krajnc Bagola nas s svojim igralskim talentom bogati in razveseljuje v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL). Redkim pa je znano, da svojo ustvarjalnost rada pokaže tudi v kuhinji. Decembra svoje najdražje najraje preseneti s prav posebno sladico.

revija Jana
Iva Krajnc Bagola

Čokoladna torta brez moke je skorajda logična izbira glede na to, da  Iva že nekaj let ne uživa glutena in laktoze. Rada kuha vse, še posebej kadar ima čas in ji ni treba hiteti. Priznava, da ji je kuhanje brez glutena in laktoze včasih predstavljalo kar izziv, sedaj pa je postalo preprosto in predvsem zabavno. Čokoladno torto brez moke ima rada tudi zato, ker je priprava hitra in preprosta. Predvsem pa vedno vse goste nasmeji.

Mini gledališče kar v kuhinji

Iva ima v domači kuhinji pogosto tudi pomočnike. »Velikokrat kuha tudi moj mož Aljoša. Rada se izmenjujeva pri tem. Sedaj pa občasno pomaga tudi že hči Sofia,« pravi. Med kuhanjem je torej pri njih ponavadi pestro in zanimivo. Tudi zato, ker med vihtenjem kuhalnice velikokrat ponavlja in utrjuje besedilo ali pa se opeva za večerno predstavo. »Mogoče je meso takrat mehkejše,« se pošali. V teh dneh med kuho in peko najljubše praznične sladice v njeni kuhinji kraljujejo predvsem stavki iz dveh predstav, Bog masakra in Le zaljubiti se ne smemo, s katerima nam bo bogatila decembrske večere z odra MGL. Svoje bližnje lahko presenetimo in obdarimo morda kar z obiskom gledališke predstave. Ivo bomo tam lahko srečali v živo, jo morda pocukali za rokav ter ji povedali, kako se med prazniki brez slabe vesti razvajamo z njeno manj pregrešno, a okusno različico čokoladne torte.

revija Jana
Čokoladna torta brez moke

Čokoladna torta brez moke

Sestavine
- 2 žlici kakava v prahu za posip tortnega modela
- 200 g čokoladnih koščkov (črna čokolada)
- 150 ml kokosove smetane (sobne temperature)
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- ščep soli
- 6 jajc

Priprava

1. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Namastimo model za torto in ga posujemo s kakavom. Nato v parni kopeli stopimo čokolado in jo še vročo prelijemo v posodo za stepanje. Takoj dodamo kokosovo smetano, sol in vaniljev ekstrakt. Dobro zamešamo.

2. Ko se zmes nekoliko zgosti, dodamo razžvrkljana jajca. Opazili bomo, da zmes postaja čedalje bolj podobna pudingu, takrat jo ulijemo v model za peko tort. V pečici pečemo 30 minut, najbolje na srednji višini.

3. Torta hitro naraste, a pazljivo, da nas ne zavede in da posledično na sredini ne bo ostala mokra ter surova. Pečena torta naj v modelu za torto počiva še eno uro. Nato jo previdno vzamemo iz pekača in postrežemo, ko se povsem ohladi.

revija Jana
Naslovnica