Nasveti

Jeseni je nujen

Lara Jelen
7. 10. 2021, 00.10
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 00.14
Deli članek:

Od mnoštva sestavin, ki se jih uporablja v kozmetiki, je le malo takih, ki so prestale test časa. Vitamin C ga je. Neizpodbitno koristi naši koži in videzu. A ne verjemite nam na besedo, preberite šest glavnih razlogov, zakaj je nezamenljiv v kozmetičnih izdelkih. Tekst: LARA JELEN

zarja jana
Tudi koža potrebuje vitamin C

1 Preizkušeno učinkuje

Naše telo vitamina C ni sposobno proizvajati, zato ga moramo pridobiti iz zunanjih virov, s hrano, prehranskimi dopolnili in, kar se kože tiče, tudi s kozmetičnimi izdelki.

2 Rešitelj v jesenskih dneh

To, kar se dogaja s kožo ob zaključku poletja, najlažje opišemo z besedo kaos. Medtem ko smo mi brezskrbno uživali v sončnih dneh, so antioksidanti v našem telesu delali nadure, da bi nas ščitili pred nastajanjem škodljivih snovi v koži. Ne bomo vas mučili s strokovnimi izrazi, recimo samo, da te škodljive snovi sprožijo prezgodnje staranje kože, nastanek gub, kožne nepravilnosti (ja, tudi tiste starostne pege, ki jih ravnokar opazujete) in kožne bolezni. Dodajte sončnim žarkom kajenje, pa se ti procesi še pospešijo. Tu kot  filmski superjunak nastopi vitamin C. Ko si ga s kozmetičnimi izdelki nanesemo na kožo, se zoperstavi vsem nepridipravom, ki bi se želeli poigrati z našim lepim videzom. Že v zelo nizkih koncentracijah zmanjša njihov škodljivi vpliv. Jesen je zato pravi, pravzaprav popoln čas, da na kozmetičnih poličkah posežemo po vitaminu C.

3 Z leti ga ima koža vedno manj na razpolago

Morda se sprašujete, zakaj bi si morali vitamin C nanašati na kožo, ko pa ga lahko preprosto zaužijemo. Dejstvo je, da njegova količina v epidermisu s starostjo in ob izpostavljanju sončnim žarkom upada. In ko ima koža na razpolago premalo vitamina C, začnejo skrbniki njenega lepega videza padati kot domine. Vitamin C namreč spodbuja tvorbo kolagena in posledično gladi gube ter izboljša prožnost kože. Odsotnost vitamina C v koži posledično pomeni manj kolagena, to pa bolj utrujeno, zgubano in uporniško kožo.

4 Zavira pigmentacijo

Prav poseben odnos ima vitamin C tudi z melaninom, pigmentom, ki daje barvo koži, lasem in očem. Pretirana sinteza melanina povzroči pigmentacijo kože (temne madeže). Vitamin C ga pri tem zavira in posledično učinkuje kot belilno sredstvo. To ne pomeni, da bodo vaši temni madeži ob nanosu seruma z vitaminom C v hipu izpuhteli, bodo pa sčasoma postali svetlejši in manj opazni.

5 Nova generacija, večja moč

Vitamin C je za kožo več kot očitno zelo koristen. Jakost učinka pa je v veliki meri odvisna tudi od kozmetičnega izdelka, ki ga izberemo. V njih je namreč v različnih oblikah, ki pa so bolj ali manj obstojne. Znano je, da je omenjeni vitamin nestabilen v vodnem okolju. Za stabilnejše derivate vitamina C veljajo askorbil tetraisopalmitat, askorbil palmitat, askorbil glukozid, magnezijev askorbil fosfat in tetraheksildecil askorbat. Askorbil tetraisopalmitat, denimo, velja za vitamin C nove generacije, saj učinkuje s kar 25-krat večjo močjo kot najpogosteje uporabljena oblika vitamina C v izdelkih (l-askorbinska kislina). Poleg tega velja za najbolje raziskano obliko novodobnih vitaminov C (v olju topnih derivatov) na tržišču in se ponaša z izjemno stabilnostjo.

6 Sijoča in prožnejša koža

Svetovno znana pevka Lady Gaga je v filmu Zvezda je rojena nastopila popolnoma brez ličil. Takšna se je odpravila tudi na podelitev oskarjev. Skrivnost njene brezhibne in sijoče polti je javnosti razkrila njena umetnica ličenja. Kot kaže, Lady Gaga prisega na serum z vitaminom C. Seveda ni edina. Kozmetologi priporočajo, da si nanesemo kapljico ali dve raztopine, suspenzije ali seruma z vitaminom C vsak večer. Takrat bo imel boljši učinek, kot če bi ga na kožo nanašali čez dan, saj je na svetlobi nestabilen in hitro razpade. Ker je vitamin C kislina, se lahko ob prvi uporabi na koži pojavi reakcija v obliki rdečice. V tem primeru izdelek v svojo negovalno rutino uvajajmo postopoma in v manjših količinah, da se koža nanj privadi. Ob pravilni uporabi se lahko nadejamo sijoče in gladke kože.

Zarja Jana, št. 40, 5.10. 2021