Nasveti

Lahko jih pojeste!

Katja Božič
21. 12. 2020, 22.00
Deli članek:

Snežne krogle so že od nekdaj eden najbolj prikupnih in priljubljenih prazničnih okraskov. Na spletu najdete ogromno zamisli, kako jih lahko naredite sami. Eno najbolj unikatnih pa sem pred časom zasledila pri slaščičarski umetnici Vesni Markovič – izdelala je snežne krogle, ki jih lahko v celoti pojeste! Obiskali smo jo in izdala nam je skrivnost, kako jih lahko ustvarite sami in tako poskrbite za zelo posebno sladko darilce za svoje najbližje.

Foto: Andrej Križ
Vsako leto si izmisli unikatno praznično slaščico.

Da ima talent za oblikovanje vsakršnih tort in slaščic, je odkrila pred petimi leti, ko je ustvarila prvo torto za svojega sina. »Vedno si je želel kakšno posebno,« se spominja. Pa se je izziva lotila sama in napravila minjončka. Otroci so bili tako navdušeni, da so jo prijateljice začele prositi, ali bi naredila torto tudi za njihove otroke. Na začetku je bilo ustvarjanje kar izziv, saj je tudi sladkorno maso, s katero oblikuje svoje umetnine, naredila sama. Največje presenečenje zanjo pa je bilo odkritje, da ji uspeva natančno in z lahkoto izdelovati tudi zelo zapletene figurice. »Ker na začetku nisem imela potrebnega orodja, sem si pomagala kar z zobotrebci.« Prva figurica, ki jo je izdelala, je bila Miki Miška – svoje mesto je našla na prvi torti, ki jo je prodala. Danes lažjo figurico izdela v pičlih desetih minutah – o tem sva se s fotografom prepričala, ko nama je v zelo kratkem času izdelala belega in rožnatega samoroga za najini hčerki. Danes skorajda ni podobe, ki je ne bi znala upodobiti v torti. »Ljudje mi prinašajo slike najljubših igrač njihovih otrok, tudi slike živali, in to naredim,« preprosto pravi. Kadar prime modelirno maso v roke, podobe kar nastanejo pod njenimi rokami.

Torta za Tomija Megliča. Občasno si s kakšno torto zada nov izziv. Tako je bilo tudi s torto za štirideseti rojstni dan Tomija Megliča iz Siddharte, ene njenih najljubših skupin. »Če jo bom naredila tako, kakršno sem si zamislila, in mi jo bo uspelo dostaviti Tomiju, bom odprla slaščičarno,« si je rekla. Čeprav ji ni bilo jasno, kako bi jo sploh spravila do pevca, je začela oblikovati njegovo figuro. Kjer je volja, je pot, si je mislila. Fotografijo figurice je poslala na Facebook skupine in v pol ure se ji je javil menedžer skupine, da bodo Tomiju z veseljem izročili njeno torto. »Kasneje mi je povedal, da je bil naravnost navdušen. Vsa naša družina pa je dobila vstopnice za njihov koncert,« se veselo spominja. Torta je tako pomenila tudi začetek njene samostojne poti. V središču Škofje Loke je najela majhen lokal, krstila ga je za Unikatno slaščičarstvo, ki je zdaj že eno leto njena ustvarjalnica. Tu se rojevajo ideje. Vesna dela z velikim veseljem, pravi, da niti en dan ne bi zdržala, ne da bi kaj lepega ustvarila. Dela z ljubeznijo, crklja svoje stranke, ki se vračajo. Zadnje leto je naredila neverjetnih 600 tort. Povprečno jih je bilo 20 na vikend, med epidemijo pa malo manj.

Nenehno razmišlja, kaj bi še lahko ustvarila, zato se zamisli kar rojevajo. Ena najbolj posebnih je užitna snežna krogla, ki vam jo predstavljamo. Nastala pa je, ko sta s sinom Karlom razmišljala, kaj bi lahko še novega ustvarila za praznike. »Nekaj dni sem poskušala in na koncu mi je uspelo!« je povedala smeje.

Več v reviji Zarja Jana, 22.12.2020