Nasveti

Prehrana žensk po štiridesetem letu

(jk)
14. 3. 2019, 15.32
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 15.33
Deli članek:

Ženske po štiridesetem so sredi življenja, vitalne, mladostne, a hkrati že čutijo spremembe v svojem telesu.

Shutterstock
Klub štiridesetih

Vse štiridesetinvečletnice poznajo izkušnjo, da se kazalec na tehtnici kar dviguje in dviguje, čeprav ne jejo več kot običajno. A to je povsem normalno. Delovanje telesa v srednjih letih pač ni več naravnano na rast, temveč na vzdrževanje telesne mase. Zniža se poraba energije in tudi presnova se upočasni. Zaužiti ogljikovi hidrati tvorijo maščobe, kajti po hrani, bogati z njimi, se zviša raven sladkorja v krvi. To v telesu povzroči večje izločanje inzulina, ki prenaša sladkor v celice. Visoka raven inzulina v krvi učinkuje torej tako, da zavira zgorevanje maščob, s tem pa se krepi nastajanje neželenih maščobnih blazinic.

Kaj zdaj potrebuje telo?

Predvsem je treba dobro nadzorovati količino zaužitih ogljikovih hidratov. Manj jih pojemo, prej bomo stabilizirali svojo naraščajočo telesno težo. Poskrbeti moramo, da bo raven inzulina v krvi nizka in ne bo nihala, telo pa bo potem za svoje delovanje spet porabljalo maščobe. Nikar se ne bojmo pojesti tudi kaj mastnega, saj bo telo maščobo učinkovito presnovilo in predelalo. Prav maščobe dajejo telesu energijo. A težo laže nadzorujemo, če pozornost usmerimo v ogljikove hidrate. Izgubljanje kilogramov, ki temelji na manj zaužitih ogljikovih hidratih, je trajno, poteka zlahka in je tudi zdravo.

Optimalna količina ogljikovih hidratov

Nadomestimo belo moko

Po štiridesetem je najbolje pšenično moko nadomestiti z mandljevo. Ta vsebuje vsega 6 g ogljikovih hidratov na 100 g. Tudi mleto laneno seme ter bučna semena ali pinjole so dobra alternativa. Vsebujejo namreč veliko zdravih maščob.

Sadje

Trdno pravilo prehranjevanja se glasi: bolj ko je sadež sladek, manjkrat posezimo po njem. Sicer pa je prav sadje eden najbogatejših virov vitaminov in mineralnih snovi.

Stročnice

Grah in fižol vsebujeta visokokvalitetne beljakovine in je zaželeno, da sta čim pogosteje na jedilniku. Leča in čičerika vsebujeta precej več ogljikovih hidratov, zato ju raje nadomeščajmo s fižolom in grahom.

Zelenjava

Je vir vitaminov, mineralov in pomembnih bazičnih snovi. Priporočljivo je, da dnevno potrebno količino ogljikovih hidratov zaužijemo prav z njo. Obogatimo svojo prehrano z vsemi vrstami zelja, listnato solato, kumarami, špinačo, paradižnikom, šparglji, brokolijem, bučkami, melancanami in papriko. Avokado in olive pa poskrbijo za dovolj zdravih maščob. Dobro je vedeti, da hranijo rastline svoje zaloge ogljikovih hidratov predvsem v koreninah in gomoljih – to pomeni, da je pametno zmanjšati uporabo korenin in gomoljev v kuhi