Nasveti

Odločitve, ki lahko spremenijo življenje

S. M., Zarja
22. 1. 2019, 07.05
Deli članek:

Saj poznate tisti rek: od jutri naprej bo vse drugače … Pa naj bo tudi zares tako!

Revija Zarja
Kdaj ste zadnjič prebrali dobro knjigo?

Ne, to ne pomeni, da se preselimo na drug konec mesta ali države. Zadostujejo že drobne odločitve, ki jih podarimo sebi. Na videz neopazne spremembe nam lahko spremenijo življenje, postanemo samozavestnejši in zadovoljnejši. Saj veste, življenje zadovoljnih ljudi je sestavljeno iz veliko majhnih, a prijetnih dejanj, srečanj in spoznanj.

Neki štiridesetletnik se je odločil, da bo vsak dan naredil deset tisoč korakov ali približno sedem kilometrov. Pred tem je tudi za krajše razdalje uporabil avto ali skočil na mestni avtobus. Zdaj pa je natančen in dosleden: svoj dnevni odmerek korakov mora narediti, pri štetju pa si pomaga s telefonsko aplikacijo. Tako naredi nekaj za svoje zdravje in počutje, saj ne hodi v telovadnico. Hoja ga sprošča in mu je sčasoma postala užitek.

O takšnih odločitvah govorimo. Zbrali smo nekaj predlogov za spodbudo, vi pa si lahko naredite tudi svoj seznam, pomembno je le začeti in vztrajati. Tako se vam bo življenje z majhnimi odločitvi spremenilo na bolje.

Naj med sklepi ne bo le gibanje. Odločimo se lahko, da bomo v novem letu več naredili za druge, da jih bomo večkrat obiskali. Lahko obudimo hobije in strasti, ki nam veliko pomenijo, a smo jih opustili. Nekatere odločitve so preprosto namenjene temu, da bo naš svet boljši, bolj urejen in čistejši. Naš prispevek je morda majhen, a ne nepomemben. Spomnimo se stare modrosti, da zamah metuljevih kril na enem koncu sveta povzroči vihar na drugem.

Peka domačega kruha: užitek, ki ga doživimo, kadar vzamemo iz pečice pravkar pečen kruh, je res velik. Privoščimo si ga večkrat kot doslej. Na primer vsak petek, ko zaključimo delovne obveznosti. Zamesimo testo in se znebimo stresa, obenem pa uživajmo v izdelku svojih rok. Predlog je primeren tudi za začetnike. Prvič ali drugič kruh morda res še ne bo po pričakovanjih, a naj vam to ne vzame volje.

Revija Zarja
Peka kruha

Načrtno varčevanje: obljubimo si potovanje v kraje, ki jih še nismo obiskali.  Vsak dan iz denarnice vzemimo kovanec in ga dajmo v hranilnik. Ko bo prišel pravi trenutek, se odločimo, kako bomo uporabili prihranek. Najbrž ga ne bo dovolj za celotno potovanje, si ga bomo pa z njim popestrili. Če vsak dan prihranimo en evro, bomo na koncu leta lahko na potovanju porabili  365 evrov za tisto stvar, ki smo si jo vedno želeli doživeti. Pri tem osebni proračun ne bo pretirano trpel. Užitek pričakovanja pa bo velik.

Hoja po stopnicah: neka gospa je imela pisarno v sedmem nadstropju stolpnice. Ker je imela slabo vest, da zase ne naredi dovolj, se je odločila, da bo v pisarno vedno šla po stopnicah. Tega se je strogo držala. Po nekaj mesecih je seštela število prehojenih stopnic in ugotovila, da bi rezultat zadostoval za vzpon na visoko planino.

Manj sladkorja: vrsta izdelkov, še posebej industrijskih, vsebuje veliko sladkorja. Ta pa je zelo škodljiv za zdravje. Zato naredimo načrt, da bomo opustili čim več sladkih razvad. Odrecimo se sladici po kosilu, namesto sladkega prigrizka pojejmo manj sladek sadež ali skuhajmo čaj namesto sladkega napitka.

Večer brez televizije in računalnika: sodobni mediji nam kradejo pozornost in nas spreminjajo v odvisnike od novic, ponudb, igric ali videovsebin, ki nas navdajajo z ugodjem. Poskusimo se jim postaviti po robu. Obljubimo si, da bomo sami ali družinsko en večer preživeli brez telefona, televizije ali računalnika. Pojdite na sprehod ali se pogovarjajte v živo. Verjemite, svet se ne bo sesul, počutje pa bo tisti večer bolj umirjeno in prijetno.

Obisk knjižnice: kdaj ste zadnjič prebrali dobro knjigo? Mnogi bi žal odgovorili, da se tega ne spomnijo. Tako so prikrajšani za velik užitek, ki obogati naš miselni svet. Še posebej pomembno je, da bi več brali otroci. Zato se enkrat na teden odpravimo v javno knjižnico. Nove izdaje, stare knjige, biografije, priročniki, potopisi in romani – povedano na kratko: knjige nam lahko ponudijo več, kot si mislimo. Le spet je treba poskusiti in se zatopiti v branje.

Manj zavržene hrane: živimo v izobilju in hrana je postala potrošni material. Gospodinjstva zavržejo velike količine živil le zato, ker kupujejo preveč. K temu jih uspešno spodbujajo trgovci. Se je tega mogoče ubraniti? Seveda, z načrtovanjem in zmernostjo. Naredimo načrt, kaj zares potrebujemo, in kupujmo le stvari, ki jih bomo porabili. Hladilnik in vse dni odprte trgovine nam omogočajo, da zaloge obnovimo vsak hip.

Spodbujanje družabnosti: kako dolgo že nismo videli nekdanjih dobrih prijateljev? Z njimi je bilo vedno tako prijetno … S preprosto odločitvijo lahko naredimo veliko za prijateljsko druženje, pa naj bodo to nekdanji sosedje, sošolci ali prijatelji. Zadostuje klic in dogovor za srečanje. Odpravimo se na skupni sprehod ali pripravimo preprosto kosilo, da obnovimo stike in se več pogovarjamo s tistimi, ki jih cenimo.

Več v Zarji št. 4, 21. 1. 2019.