Nasveti

5 sprememb za boljše življenje v letu 2019

Sanja Lončar
31. 12. 2018, 08.03
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 08.07
Deli članek:

Hvala za številna voščila in dobre želje. Zagotovo so tudi vaši telefoni te dni sprejemali in pošiljali številne modre misli in srčne želje. Verjetno ste si tudi sami zaželeli v novem letu več zdravja, več umirjenih trenutkov, manj stresa, boljše odnose ... Na žalost teh dobrot ne raznašajo dobri možje. Tega ni v ponudbi na policah trgovin. Kaj lahko storimo, da dobre želje zares zaživijo in postanejo del našega vsakdana?

Revija Zarja
Najtežje je tistim, ki že dolgo čutijo, da bi nekaj morali spremeniti, pa se obotavljajo skočiti v vodo.

Če si res želite leto 2019 doživeti in preživeti drugače, boste morali za to nekaj storiti drugače kot do zdaj. Ne spomnim se, kdo je izrekel misel Neumnež je tisti, ki dela vedno enako in pričakuje, da bo rezultat drugačen, se pa s njim zelo strinjam. Sprememba zahteva, da se spremenimo predvsem mi sami.

Stvarno življenje, stvarni odgovori

Mnogi, ki berete te vrstice, ste že sestopili z drvečega vlaka in odkrili, da se peš pride dlje. Ne glede na to, ali ste se upokojili ali vas je v spremembo brcnila bolezen, ločitev, odpoved v službi … sprememba tistemu, ki jo sprejme, vedno prinese veliko daril. Včasih je v veliko pomoč, ko nas življenje pritisne in prisili, da se premaknemo. Nimajo pa vsi te sreče.

Najtežje je tistim, ki že dolgo čutijo, da bi nekaj morali spremeniti, pa se obotavljajo skočiti v vodo, ker jim še vedno ni dovolj hudo. Vsak dan slišim komentarje: »Blagor njim, oni ne hodijo več v službo in si zato lahko privoščijo, da kuhajo in pripravljajo bolj zdravo hrano«, »Seveda da je njen otrok vedno zdrav, če je doma. Moj iz vrtca vsak teden prinese novo bolezen«, »Lahko je vam, če imate vse s svojega vrta. Kaj pa mi, ki živimo v mestu in smo brez vrta?«, »Da bi šli ob 21.30 spat, pa kaj bi potem imeli od življenja? Le službo in spanje?«, »Imam vašo knjigo, pa jo nikakor ne utegnem prebrati. Jo bom že, če bom imela kakšno težavo«.

Ne jemljem si pravice, da vam kot guru podajam nasvete za različna življenjska področja. Pod drobnogled bi rada vzela le področje samooskrbe in zdrave prehrane. Res vam ni treba čakati na bolezen, odpoved ali upokojitev, da bi lahko živeli bolj zdravo in imeli več energije.

Zato vam za popotnico v novo leto zaupam pet nasvetov, ki jih lahko udejanjite takoj, ne da bi karkoli dramatično spremenili ali za to odšteli veliko denarja. Zdrava hrana je lahko tudi hitra hrana, če vpeljete nekaj drobnih sprememb v način, kako se lotevate prehranjevanja.

1.    NASVET – bodite pravočasni

Kaj bomo danes jedli?

To vprašanje, ki si ga navadno zastavimo lačni in na poti iz službe, je glavni razlog, zakaj v obupnem iskanju hitre rešitve posežemo po dragih in manj kakovostnih izdelkih. Ko želodec že kruli, iščemo le nekaj, kar hitro pripravimo, pogrejemo ali stresemo iz vrečke.

Pravo vprašanje, ki vam bo spremenilo življenje na bolje, se glasi: kaj bomo jedli jutri in pojutrišnjem. Niti ene minute več ne boste potrebovali, le drugače se boste organizirali.

Če zvečer namočite ješprenj, fižol, lečo, piro, integralni riž … In če zjutraj, ko se zbudite, najprej stopite v kuhinjo in ob vodi za čaj ali kavo daste kuhati še žito ali stročnice, bodo te hitro zavrele in jih povečini v desetih minutah lahko že odstavite in pokrite pustite stati do vašega prihoda. Če niso do konca skuhane, jih le pokrijete s “čarobno deko” (tako pri nas imenujemo odejico, s katero pokrijemo skuhano marmelado, kompote in omake in jih pustimo, da se počasi hladijo do naslednjega dne.) Ne glede na to, kako dolg bo vaš delovnik, ko se boste vrnili, bodo žita še vedno topla in jih brez pogrevanja lahko dodate k sveže pripravljeni zelenjavi, solatam ali mesu.

2.    NASVET – Inteligentno pogrevajte

Če ste v stiski s časom, lahko nekatera živila ali cele jedi pripravite tudi vnaprej in jih potem pogrejete v službi ali ko pridete domov. Težava s pogrevanjem je običajno v tem, da so jedi sestavljene iz enega dela sestavin, ki jih je zaradi mikrobiološke varnosti nujno pregreti na visoki temperaturi (meso, riba, tofu, sejtan), iz dela sestavin, ki ponovnega pregrevanja ne prenesejo (zelenolistna zelenjava, gobe, začimbe, čebula), in iz dela sestavin, ki jim pri ponovnem pogrevanju ne bo nič hudega (riž, ješprenj, fižol).

Če veste, da boste jed pogrevali, potem jo pripravite tako, da so sestavine ločene, odvisno od tega, kako prenašajo pogrevanje. Ločite del jedi, v katerem so sestavine, ki jih boste morali pogreti (beljakovinski del), in tisti, ki pogrevanja ne prenese. Tako boste pogreli to, kar morate pogreti, občutljive sestavine pa dodate le zraven, tik pred serviranjem.

Revija Zarja
Če skuhate ješprenj – lahko ga pustite nezačinjenega v hladilniku tudi teden dni.

Ko enkrat usvojite sistem, je sila preprosto – jedi pa bodo neprimerno bolj okusne in zdrave.

Nekaj praktičnih primerov, da si lažje predstavljate, o čem govorim:

Če skuhate ješprenj – lahko ga pustite nezačinjenega v hladilniku tudi teden dni.

Del, v katerem so popečena čebula, por, česen, majaron, peteršilj … (ali kar že uporabljate), pripravite le enkrat in shranite v steklenem kozarcu v hladilniku.

Če bo v jedi tudi slanina, klobasa ali kakšna druga oblika beljakovin, jo skuhajte ali popecite, lahko jo tudi zalijete z delčkom kuhanega ješprenja, da se sestavine lepo povežejo (in niso na suhem). Potem pa tudi ta del shranite ločeno v zaprti stekleni posodi ali kozarcu.

Jutri boste v nekaj vode zavreli beljakovinski del in potem le umešali potrebno količino ješprenja, ki se bo že s tem pogrel. Na koncu, ko je jed že mlačna, pa dodate še žlico ali dve iz začimbnega kozarca.

V praksi je takšno kosilo pripravljeno, še predno so si vsi družinski člani umili roke in se zbrali za mizo.

Kdo pravi, da je buča prevelika?

Tudi če ste samski, rumena buča ni nikoli prevelika, da bi iz nje pripravili več hitrih obrokov. Če bučo razrežemo na kockice debeline palca, na hitro prepražimo, da bo bolj aromatična, dodamo začimbe proti napenjanju (npr. semena janeža in koromača) ter pokuhamo, da se zmehča, lahko takšno na pol pripravljeno jed uporabimo na več načinov.

Prvi je, da s paličnim mešalnikom zmeljemo do konca in tako dobimo čudovito gosto juho, ki potrebuje le sol in nekaj listov koprca, sok ingverja ali malo čilija. Pozor, začimbe v listih, ingver ali čili dodajamo le v del juhe, ki ga bomo takoj zaužili. Če skuhamo več juhe, potem del, ki ga bomo pogrevali, shranimo brez dodatka občutljivih začimbnic.

Drugo jed dobimo, če na hitro prepražimo npr. čebulo in gobice in zmešamo z že pripravljenimi podušenimi kockicami buče. Tako je zdrava enolončnica lahko narejena v petih minutah!

Podušene in ohlajene kockice buč pa so odličen dodatek tudi v zelenjavnih ali sadnih smutijih, lahko so osnova za omake ali dodatek h kruhu. Če jih zamrznete, so odlična osnova za hitre in zdrave sladolede in kreme.

Kot vidite, lahko bučo na različne načine jeste ves teden in se je ne boste naveličali.

Integralni riž

Integralni riž je veliko bolj okusen od belega, le da nam vedno zmanjka tiste pol ure dodatnega časa, ki ga zahteva njegova pravilna priprava. Če ga boste namočili zvečer in naslednje jutro zavreli v dvakrat več vode, bo kuhan že v desetih minutah. Pred odhodom mu vmešajte le žlico prečiščenega masla (ghee), ki zelo oplemeniti njegov okus in ga naredi prijetno žmahtnega.

Če ga daste pod »čarobno dekco«, se bo odprl do konca in vas počakal topel in voljan za hitro uporabo.

Karkoli se boste odločili narediti – gobovo, zelenjavno, paradižnikovo, bučno, mesno ali kakšno drugo omako –, bo zelo hitro pripravljeno. Če se vam zeloooo mudi, le odprite katerega od kozarcev z že pripravljenimi omakami. Če imate kakšno minuto več, pa nasekljajte še zelenjavo, ki je na razpolago. Ste kdaj poskusili rižote, v katere le naribate korenček ali nasekljate svežo papriko? Hitro in bolj zdravo kot v klasičnih receptih!

Tudi meso je lahko pripravljeno v nekaj minutah, pod pogojem, da je narezano na zelo tanke trakove, tako kot v kitajski restavraciji.

Tako kot pri drugih jedeh pazite le, da občutljive sestavine in začimbe pripravite ločeno in shranite v kozarcu.

Ko gre za riž, je zelo priporočljivo, da na malo maščobe prepražite koriander in kurkumo. Del uporabite takoj, del shranite in umešajte v riž, ko ga boste v naslednjih dneh pogrevali.

3.    NASVET – zmanjšajte kofeinsko obremenitev

Mnogo ljudi meni, da kavo pijejo zato, ker jih poživlja. V resnici pa je kava postala naš simbol kratkega oddiha, časa, ki si ga vzamemo zase ali za prijatelje. Naročimo jo, še preden zares pomislimo, kaj bi radi spili.

Kava nas poživlja zato, ker se telo burno odzove na alkaloide v kavi in se jih želi čim prej rešiti. Ravno zato učinki kave hitro izzvenijo, kar po navadi napačno razumemo kot, čas je za še eno kavo.

Če res ne morete brez kave, potem v ta ritual vpeljite nekaj izboljšav. Nabavite ekološko pridelano kavo, ki ne vsebuje ostankov težkih kovin, ki so zelo pogosti v konvencionalno pridelani kavi. Zato ekološko pridelana kava telo zakisa tudi do desetkrat manj.

Če boste takšni kavi dodali še nekaj začimb – predvsem kardamoma, ki izboljša presnovo v možganih, boste omilili težave, ki jih kava povzroča, in hkrati podaljšali pozitivne učinke na zbranost in budnost.

Največ boste naredili, če boste postopoma začeli redčiti svojo kavo. Če uživate instantne oblike kav, lahko v kozarec za začetek primešate 20–30 % instantne žitne kave, ki je brez kofeina. Še izkušeni kavopivci ne začutijo, da bi bilo s takšno kavo kaj narobe – dejansko pa boste občutno zmanjšali obremenitev nadledvične žleze in prebavnih sluznic. Ko tako izpraznite eno posodo s kavo, lahko v naslednjo vmešate še večji delež žitne kave.

Obstajajo tudi druge oblike kofeina, ki se dlje časa sproščajo in so ob tem za telo še bolj ugodne. Zeleni čaj je hkrati odličen antioksidant, varuje črevesje pred kandido, pomaga vneti sluznici in drži našo pozornost veliko dlje kot kava. Guarana je glede na trajanje učinka absolutni rekorder – gre za obliko kofeina, ki se sprošča postopoma in več ur, zato je lahko odlično nadomestilo za kavo. Eno in drugo poživilo uporabljajte le do kosila, ker uživanje v popoldanskih oziroma večernih urah lahko moti spanec. 

4.     NASVET – Več kakovostnega spanca

Vse več ljudi poroča, da slabo spijo. Razlogi so številni, posledice pa vedno enake – čedalje večja utrujenost, izguba koncentracije, pešanje imunskega sistema, obremenjena jetra, slabljenje spomina.

V priročniku Kako ohraniti možgane lahko preberete dolg seznam ukrepov, ki se bodo takoj poznali na kakovosti vašega spanca. Včasih je treba le zamenjati neustrezno žarnico, ki nam moti izločanje melatonina, včasih pa spanec ovira obremenitev z elektromagnetnim smogom sodobne elektronike ali inštalacij.

Če vemo, da je noč za telo najpomembnejše obdobje, v katerem Muca copatarica pokrpa vse, kar smo čez dan poškodovali in obrabili, je vsaka minuta, ki jo namenite temu, da izboljšate svoj spanec, investicija, ki se vam bo hitro obrestovala.

Zakaj bi kupovali drage izdelke ali plačevali še dražje storitve, če zna naše telo samo obnoviti skoraj vse – če le ustvarimo prave razmere in damo za to potreben čas.

Ne pozabite, da boste deležni najbolj krepčilnega sna, če se v posteljo odpravite med 21. in 22. uro.

Več v Zarji št. 1, 31. 12. 2018.