Nasveti

Hujšanje z lubenico je preprosto in okusno

(jk)
14. 8. 2018, 06.00
Deli članek:

Lubenična dieta nas lahko do zaželene teže pripelje v nekaj dneh. Ta sočni sladki poletni sadež ni le okusen, marveč tudi topi maščobe ter gladi kožo.

Shutterstock
Lubenična dieta

Ameriški raziskovalci so se med izvajanjem raziskave dokopali do presenetljivega izida: udeleženci testa, ki so k mastnemu obroku pojedli velik kos lubenice, so se zredili za tretjino manj kot drugi udeleženci. Seveda so znanstveniki ta fenomen temeljito raziskali in ugotovili, da je velika skrivnost povezana z aminokislino citrulin, ki je v lubenici. Ta je v presnovne procese v telesu vključena tako, da preprečuje kopičenje maščobnih zalog v telesu. Zato z lubenico uspešno preprečujemo tako nastanek debelosti kot diabetesa tipa 2. Poleg tega telo s pomočjo lubenice porablja že nakopičene maščobne blazinice. Kalorij pa lubenica skorajda ne vsebuje – 24 kcal v 100 g. Drugače je z dinjo, ki ima zaradi višje stopnje sladkorja tudi več kalorij – približno 70. So pa vse vrste melon bogate z vitamini, železom, kalijem in natrijem, zato so zelo zdrave.

A za lubenično dieto je pravšnja samo lubenica. Ker vsebuje 90 odstotkov vode, nam ne bo pomagala le izgubiti odvečnih kilogramov, ampak bo telo temeljito hidrirala, s tem pa tudi poskrbela za očiščenje ledvic. Vitamin A, seveda pa tudi obilica tekočine v lubenici, bosta dobro dela koži, ji dala svež in zdrav videz ter jo napela, da bodo gubice manj opazne.

Kako deluje lubenična dieta

Lubenična dieta je zelo preprosta. Bistveno je, da k vsem trem dnevnim obrokom zaužijemo lubenico. Pripravili smo nekaj receptov, ki vas bodo presenetili, saj kažejo na to, da lahko ta sočni rožnati sadež uporabimo na veliko različnih načinov. Poleg glavnih obrokov jejmo lubenico tudi za prigrizek. Najbolje se bomo posladkali z ohlajeno lubenico ali pa lubeničnim sladoledom (glej recept v prilogi). Sladek okus lubenice bo potešil našo potrebo po sladkarijah. Za žejo pa je primeren lubenični sok, ki hkrati zatira apetit. 

Več v Zarji št.32, 14.8.2018