Nasveti

Štirje shujševalni napitki

(jk)
30. 10. 2017, 06.00
Deli članek:

Ni čisto nepomembno, kaj pijemo. Kajti s pravimi napitki lahko kaj naredimo tudi za lepšo postavo.

Shutterstock

Hladna voda

Čista voda je seveda najoptimalnejši napitek za hujšanje. Ne vsebuje ne kalorij ne kakršnihkoli drugih škodljivih sestavin. Kozarec vode pred obrokom napolni želodec in nas tudi ob manjši količini hrane navda z občutkom sitosti. Poleg tega voda pospešuje presnovne procese v telesu, če je hladna, pa uravnava telesno temperaturo. Telo porabi za ta proces 20 kcal na liter vode, zato je voda res odlično topilo kalorij.

Korenčkov sok

Sveže pripravljen korenčkov sok velja za kralja med zelenjavnimi sokovi. Vsebuje veliko betakarotena, vitaminov in mineralnih snovi, ki krepijo odpornost organizma in nas tako ščitijo pred škodljivimi vplivi iz okolja. Karotin v korenčkovem soku zavira izločanje inzulina, s čimer zagotavlja stabilno in nizko raven sladkorja v krvi. Poleg tega nas nasiti in zmanjša potrebo po slani hrani. Ste vedeli, da je v kozarec korenčkovega soka treba kaniti kapljico olja, saj le z maščobami telo izrabi vitamine iz korenčka?

Zeleni čaj

Kar se hujšanja tiče, velja zeleni čaj za malodane čudežni napitek. Ne le, ker nima kalorij, marveč predvsem zaradi učinka na presnovo. Redno pitje zelenega čaja topi maščobne blazinice, saj rastlinske učinkovine v čaju vzpodbujajo delovanje encimov v črevesju, odgovornih za porabo maščob. Zaradi tega telo že med prebavo vsrka manj maščob. Značilen okus pa krati željo po hrani, predvsem po sladkem. Priporočljiva dnevna količina so tri skodelice, brez mleka in sladkorja. Najučinkovitejši pri hujšanju sta vrsti senča in gyokuro.

Črna kava

Vroča črna kava pospeši prebavo. Za to imata največ zaslug kofein in vitamin B1, ki lahko porabo energije dvigneta za kar 100 kcal. Dovolj je, če spijemo dve skodelici filtrirane kave ali eno dvojno kavo na dan. Vendar ima opisani učinek le črna kava, pri tisti z mlekom ali kapučinu, ki ga za povrh še sladkamo, je shujševalni učinek bistveno manjši. (jk)