Nasveti

Pekoče jedi s čiliji

Katja Kmet
19. 9. 2017, 06.00
Deli članek:

Shutterstock

Sveži ali posušeni, sesekljani ali zmleti: čiliji poskrbijo, da so jedi prijetno pikantne ali tudi drzno pekoče: od tradicionalne mesne omake čili con carne z govedino ali belega čilija s piščančjim mesom do bučne juhe z dodatkom čilija in špagetov v kremasti in pikantno pekoči omaki. Pekoče jedi in prigrizki s čilijem so dobrodošla popestritev na jesenskem jedilniku.

Pekoča čilijeva omaka

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 60 minut

Sestavine: 25 g kumkvatov * 1 rdeča paprika (300 g) * 1 čili (rdeč) * 100 g šalotke * 50 ml vinskega kisa * 40 g želirnega sladkorja (1 : 1) * sol.

Kumkvate operemo in vsakega večkrat prebodemo z zobotrebcem. Za 30 sekund jih potopimo v vrelo vodo (blanširamo). Odcedimo jih, prelijemo z mrzlo vodo, znova odcedimo in narežemo na kockice. Peške pri tem odstranimo. Papriko operemo, jo razrežemo na četrtine ter očistimo semenja in notranjih kožic. Četrtine zložimo z lupino navzgor na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici na zgornji rešetki pod močno ogretim žarom od šest do osem minut, da lupina počrni in se naredijo mehurji. Papriko damo v plastično vrečko za zamrzovanje in pustimo pet minut, da lupina odstopi, nato jo olupimo in narežemo na kockice. Čili očistimo, s semenjem vred ga drobno sesekljamo (delamo v rokavicah, da si ne zanesemo pekoče snovi v oči). Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V lonec damo šalotko, čili, kumkvate, kis in sladkor. Pristavimo in kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, da se vse skupaj zgosti. Primešamo papriko, solimo (1 žlička soli) ter počakamo, da znova zavre. Odstavimo in ohladimo. Pekoča omaka se prilega k pečenemu ali ocvrtemu mesu.

Špageti s čilijem in česnom

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 400 g špagetov * 2 ali 3 stroki česna * 1 rdeč čili * sol * olivno olje.

Pristavimo veliko kozico vode. Ko voda zavre, jo osolimo in damo vanjo špagete. Medtem segrevamo v široki ponvi olje, olupljene in prerezane stroke česna in očiščen, na kockice narezan čili. Počasi pražimo nekaj minut, toliko, da česen zadiši. Ko so špageti napol kuhani, jih odcedimo, vodo od kuhanja pa prestrežemo in prihranimo. Špagete stresemo v ponev k česnu in čiliju. Pražimo dalje in postopoma, po zajemalkah prilivamo vodo od kuhanja špagetov (kot da bi kuhali rižoto). Novo zajemalko vode prilijemo šele, ko se voda v ponvi pokuha. Ponavljamo, dokler niso špageti kuhani na zob. Pri tem se v ponvi ustvari okusna kremasta omaka. Špagete postrežemo takoj, ko so kuhani.

Več v Zarji št. 38, 19.9.2017

Shutterstock