Nasveti

Vojna z voluharji

Lara Jelen
13. 6. 2017, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Leto, kakršnega ne pomnimo

Profimedia
Bramor je vsejed. Koreninice objeda takrat, ko nima dovolj mesne hrane, žuželk v zemlji. Njegov naravni sovražnik je krt, ponoči ga lovi samo še jež, ptiči niso najuspešnejši.

Lani je bukev bogato obrodila in strokovnjaki so že vnaprej napovedali, da bo letos glodavcev nenavadno veliko. Kot kaže, se niso zmotili. Od vsepovsod prihajajo jadikovanja, da jim je voluhar požrl že pol vrta, da o bramorju ne govorimo. Kaj lahko storimo, ko se nam zdi, da smo že vse poskusili in da prav nič ne učinkuje? Poznavalce smo prosili za najboljši nasvet, kar nam ga lahko dajo.

Nabavite si mačka! Fanči Perdih, inženirka agronomije in ustanoviteljica ekološke semenarske hiše Amarant, svetuje najboljšo ekološko rešitev: »Pri voluharju je najučinkovitejši dober maček, ki pa ga nima vsak. Nekaterim uspe iz vrta odgnati voluharje s pomočjo brenčačev, jeseni, ko so še bolj dejavni, pa lahko med vrste radiča zapičimo bezgove veje. Vendar jih spomladi ne smete pozabiti vzeti ven, da se vam ne ukoreninijo. Voluharjev se lahko poskusimo znebiti še s homeopatskimi pripravki proti voluharju, ki učinkujejo, če jih prav uporabljamo. Z omenjenimi pripravki ne škropimo, kadar koli se nam zazdi, ampak je treba uloviti prave termine. Pri pripravkih iz naravnih substanc je treba biti res previden, da se držimo navodil, saj vsak učinkuje na svoj način,« opozarja.

Drugo vam bodo pustili, če jim posadite sladko koruzo. Medtem ko sogovornici voluharji na njenem vrtu ne povzročajo preglavic, je z bramorji že zdavnaj sklenila kompromis. »Bramorji so najdejavnejši v spomladanskem času, ko so na udaru sadike. Zelo slastne so jim bučke in čebula, zato sem se z njimi že zdavnaj dogovorila, da mi oni pustijo to zelenjavo pri miru, jaz pa jim v zameno v sosednje vrste posadim sladko koruzo. Ta je najslajša in bramorji jo obožujejo. Če jo imajo na voljo, pustijo vse drugo pri miru.« Fanči še doda, da ne bo dovolj, če bomo sladko koruzo posadili na dvajset centimetrov, ker bo to za bramorje premalo. »Jaz vsako leto pustim nekaj storžev, da dozorijo, in potem v tri metre dolgo vrsto zluščim en storž. Od sladke koruze je potem vse rumeno v tej vrsti. Z bramorji smo zmenjeni, da če oni meni pustijo dvajset koruz v treh metrih, dobijo naslednje leto spet poslastico.« Tako ji pustijo pri miru paradižnike, papriko in drugo zelenjavo in vsi so srečni.

Smrad, ki bo pregnal oba. Bramorjev se vam bo morda uspelo znebiti tudi po nasvetu Miše Pušenjak, specialistke za zelenjadarstvo in okrasne rastline, ki v juniju priporoča entomopatogene ogorčice. »Bramor ponekod že velja za iztrebljenega, pri nas pa se je znova začel pojavljati. Lažje se ga odkrižamo, če poznamo njegov način življenja. Živi v rovih, ki jih izkoplje sam in so le nekaj centimetrov pod zemljo. Končajo se s kamricami, kamor samička konec maja polaga jajčeca. Zato je smiselno na začetku junija slediti tem rovom po vrtu in preprosto uničiti gnezda. Nekateri v te rove vlivajo vrelo vodo. To ni najbolj priporočljivo, saj s kropom uničimo tudi koristen živelj v zemlji. Poleti se lahko dela lotita dva: eden v rove vliva vodo navadne temperature, drugi pa opazuje, saj se običajno iz drugih vhodov v rove pojavijo osebki, ki bežijo pred vodo. Tako jih lahko uničite kar nekaj. Če boste vodo zasmradili z enotedenskim namakanjem bezgovih listov, boste še uspešnejši. Tak smrad prežene celo voluharja,« zagotavlja. Izmed naravnih pripravkov Pušenjakova omeni aktivno snov azadirahtin, izvleček drevesa neem. »Z objedanjem korenin rastlin, tretiranih s tem pripravkom, ponekod namakajo vanj tudi zdrobljeno zrnje žita, po določenem času uničimo bramorje.«

Več v reviji Zarja št., 24. 13. 06. 2017

Voluhar - prikupna živalca, ki lahko postane vrtičkarjeva nočna mora.