Nasveti

Špinačni cmočki

Jana
9. 10. 2009, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ponudimo s svežo zeleno solato za samostojno jed.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 500 g špinače * 150 g sirčka rikota (ali polnomastnega sirčka) * 1 jajce * 1 rumenjak * 50 g naribanega parmezana * poper * nariban muškatov orešček * 1 žlica sesekljanega peteršilja * 1 žlica sesekljanega žajblja * 20 ml vermuta * 200 g moke. * Za žajbljevo maslo: pol šopka žajblja * 100 g masla * naribani parmezan za posipanje.

Priprava: V veliki kozici zavremo osoljeno vodo. Dodamo očiščeno, umito in odcejeno špinačo. Kuhamo jo 1 minuto. Nato jo odcedimo, oplaknemo z mrzlo vodo in dobro iztisnemo. Špinačo na drobno sesekljamo. Na cedilu odcedimo sirček. Razžvrkljamo jajce in rumenjak. V skledi zmešamo špinačo, parmezan, sirček in jajčno zmes. Solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. Primešamo peteršilj, žajbelj in vermut. Dodamo toliko moke, da dobimo gladko, voljno, še nekoliko vlažno zmes. Z žlico zajemamo za oreh velike cmočke in jih povaljamo v moki ter zložimo na pomokano delovno desko. V široki kozici pristavimo obilo osoljene vode, da zavre. V vreli vodi kuhamo cmočke po porcijah, vsako 4 minute. Ko so kuhani, jih poberemo s penavko. V ponvi razgrejemo maslo. Dodamo sveže žajbljeve liste in jih pražimo, dokler maslo ne začne rumeneti. Na maslo damo cmočke in jih premešamo, da se namastijo. Solimo in popramo. Po želji potresemo z naribanim parmezanom.

Nasvet: Sveže špinače nimamo vedno pri roki, zato pa si lahko privoščimo zalogo globoko zamrznjene. Prav toliko vitaminov ima kot sveža, pripravljena pa je hitro in brez odvečnega dela. Zamrznjeno špinačo lahko kupimo. Lahko pa jo, zlasti v sezoni, zamrznemo tudi sami. Očiščene in oprane špinačne liste blanširamo, oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo ter iztisnemo. Zložimo v vrečke ali posode, tesno zapremo in zamrznemo. Špinača se obdrži v zamrzovalniku do 9 mesecev. Pa še to: nikoli ne uporabljamo špinače, ki je že v cvetu, ali starih, debelih listov – jed bi imela grenak priokus.