Nasveti

Peresniki s stročjim fižolom

Jana
12. 10. 2009, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lahko jih pripravimo vnaprej, po želji pa jih tudi obogatimo z narezanimi kockicami šunke ali kolesci kuhane, hladne hrenovke.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 200 g peresnikov (ali drugih testenin) * 400 g mladega stročjega fižola * 2 pora * 200 g šampinjonov ali gob šitake * 100 g izluščenega graha * 8 žlic olivnega olja * 2 žlički sesekljanega origana in bazilike * 400 g jogurta * 8 žličk gorčice * 8 žlic sesekljanih dišavnih zeli (peteršilj, šetraj, zelena, drobnjak) * poper * 160 g sira feta.

Priprava: Fižol umijemo, obrežemo in narežemo na enako dolge koščke, kot so peresniki. V primerno velikem loncu osoljene vode ga skuhamo, da je napol mehak. Dodamo peresnike in kuhamo 10 minut. Potem dodamo očiščen, na tanke obročke narezan por in kuhamo še 3 do 5 minut. Odcedimo na cedilu, 1 skodelico vode od kuhanja pri tem prestrežemo in prihranimo. Očistimo gobe in jih narežemo. V ponvi jih popečemo na vročem olivnem olju (2 do 3 minute). V skledo damo kuhane peresnike s fižolom in porom, prepražene gobe in mešanico origana in bazilike. Skledo pokrijemo in pustimo nekaj časa stati. Zmešamo jogurt, gorčico, sesekljane dišavne zeli in skodelico vode od kuhanja zelenjave. Solimo in popramo, da dobimo preliv. Z njim zabelimo sestavine v skledi. Premešamo in potresemo z nadrobljenim (ali na kockice narezanim) sirom feta.