Nasveti

Spremenite škodljive navade pri prehrani

Jana
11. 10. 2009, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pomembni nasveti za zdravje otrok.

1
Pazite na zdravo prehrano

Problem otroške prehrane je resen in zbuja skrb, saj je zaradi napačnih navad ogroženo zdravje marsikaterega otroka. To najbolje pokaže čedalje več  otrok s čezmerno telesno težo, pa tudi druge težave niso zanemarljive. Vse več  mladeži trpi zaradi alergij na živila, med najmlajšimi je tudi čedalje več sladkornih bolnikov.
Številne težave je mogoče preprečiti z zdravimi prehranjevalnimi navadami. Predvsem so zanje odgovorni starši, saj otroci nekritično segajo po živilih, ki jih vidijo v reklamah, ali jih jedo brez razmisleka zaradi zanimivega okusa, ne glede na posledice.
Omejite sladkarije
Čokoladi, sladoledu, bonbonom, sladkim energijskim tablicam, piškotom in čipsu se je težko upreti. Zanimivega okusa so in otroci bi jih najraje jedli celo namesto obrokov, tudi med igro. Pogosto jim jih starši ponudijo, ker imajo visoko kalorično vrednost. To sicer drži, vendar so prigrizki prava past, saj vsebujejo tudi veliko nasičenih maščob in sladkorjev.
Navadite otroka na sadje in zelenjavo
Mnogo bolj zdravo je, če otroke navajamo na sadne in zelenjavne malice z žiti, čeprav se je treba za pripravo nekoliko potruditi. Starši pogosto ugotovijo, da otroci radi jedo sadje, le časa nimajo za to, kot sami pravijo. Če jim ga skupaj z zelenjavo  narežemo na koščke,  bodo z veseljem zaužili zdravo malico.
Hkrati pazite, da prigrizki ne bodo prepogosti, torej preblizu rednim obrokom, saj lahko zmanjšajo tek. Izogibajte se tudi sladkim in gaziranim pijačam ter jih nadomestite z ohlajenim čajem, pravimi sadnimi sokovi ali vodo.
Bodite za zgled
Naredite seznam zdravih jedi, ki jih ima otrok najraje. Imejte jih na zalogi in jih ponudite, kadar je treba na hitro potešiti lakoto. Najpomembneje pa je, da otrok začne sam razmišljati o zdravi prehrani. Pomagajte mu s pogovori, primerjavami in zgledom. Tako bo že v otroštvu dobil pomemben kapital, ki ga bo spremljal vse življenje in ga imenujemo zdravje.
2
Otroci naj bodo aktivni vsaj eno uro na dan!
Gibanje pomembno vpliva na otrokovo zdravje. Skupaj z zdravo prehrano sestavlja tako rekoč čarobno formulo za dobro počutje. Pri tem ne mislimo le na ohranjanje primerne telesne teže. Gibanje ima še veliko drugih pozitivnih učinkov, od večje samozavesti zaradi zdravega videza do druženja, ki je lahko prav tako pomemben del telesne aktivnosti predvsem pri skupinskih športih.
Aktivna naj bo vsa družina
Aktivnega preživljanja prostega časa se otroci najlažje naučijo v družini. Če so starši pobudniki športa, pohodništva in rekreacije, jim bo otrok sledil z lahkoto in veseljem. Organizirajte kolesarske izlete, hojo v hribe, plavanje vsaj ob koncu tedna. Če si lahko privoščite, čim večkrat uporabite kolo namesto avtomobila. Otroke spodbujajte pri različnih opravilih, kot sta vrtnarjenje in sprehajanje s psom.
Naredite urnik rekreacije in izletov
Telesna aktivnost pomembno prispeva k odpravljanju posledic stresa, ki povzroča vrsto novodobnih zdravstvenih tegob. Najbolje je, če si otrok ali kar vsa družina naredi poseben urnik za rekreacijo. Že vnaprej boste vedeli, kaj sodi med priprave in kdaj je čas, da odidete v naravo. Pri tem se prilagodite otrokom in skušajte upoštevati, česar se najbolj veselijo.
3
Ne dovolite, da otrokom zavladata računalnik in televizor
Težave, ki jih mladostnikom povzročajo računalniki, so postale zelo resne. Jemljejo jim veliko več energije, časa in zbranosti, kot jim jih dajejo. To povzroča nevarno neravnovesje v razvoju mlade osebnosti.
Pridružujejo se še druge nevarne posledice, na primer debelost zaradi pomanjkanja gibanja, asocialnost in odtujenost, ki se lahko stopnjuje do agresivnosti.
Pomembna je vloga staršev
Spet morajo glavno vlogo, ki seveda ni lahka, odigrati starši. Predvsem je treba omejiti čas pred televizorjem in računalnikom. Številni starši navajajo otroke na gledanje televizije že v zgodnji letih, računalnik se pridruži nekoliko kasneje. Tako imajo vsaj nekaj časa mir pred malčki, ki so zahtevni in neprestano zahtevajo pozornost. A to je dvorezen meč, ki v kasnejših letih pokaže vso ostrino.
Omejite čas pred računalnikom
Pomembno je, da omejite čas za gledanje televizije in računalniške klepete, deskanje po spletu in predvsem igrice. Otroci pred desetim letom ne bi smeli biti pred računalnikom več kot 30 minut na dan in gledati televizije več kot eno uro. Predvsem pa tega ne bi smeli početi sredi dneva. Najbolje je, da se otrok sprosti z gledanjem televizije ob večerih skupaj s starši ali si krajše računalniške igre privošči za nagrado po aktivno preživetem dnevu.
Če je le mogoče, naj se računalnik in televizija ne naselita v otroški sobi. Tako boste lažje odločali tudi o vsebini, ki jo bo gledal otrok. Še posebej nevaren je internet, ki omogoča zlorabo otrokove neizkušenosti in naivnosti.

Tekst: S. M.