Nasveti

Ajdov potancelj

Jana
21. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na ajdov potancelj, slano pogačo iz ajdove moke in nadevom iz skute, prisegajo v Posavju.

Na ajdov potancelj, slano pogačo iz ajdove moke in nadevom iz skute, prisegajo v Posavju. »Včasih so gospodinje pogačo pripravljale lačnim delavcem za delo na travniku ali v vinogradu: mesa nekoč ni bilo veliko, zato so si pomagali še z drugimi močnimi jedmi, ki pa so bile tudi zelo zdrave,« je razložila gospodinja Milena iz turistične kmetije Pri Martinovih v Globočicah pri Krški vasi (www.martinovi.com), ki nam je zaupala tudi recept.

Pojasnila je, da lahko pogačo ponudimo kot dobrodošlico, samostojno jed ali kot prilogo k zelenjavnim in mesnim jedem. Ajdov potancelj so pekli tudi na predvečer božiča, ko je bil post in so se ljudje okrepčali, preden so šli k polnočnici.

Sestavine: za testo: 2,5 dl ajdove moke * 2,5 dl ostre bele moke * 1 žlička soli + 1 l vrele vode + 1 žlica olja; za nadev: 0,5 kg domače skute * 1 dl kisle smetane * 1 jajce; za premaz: 1 dl kisle smetane * 1 jajce

Priprava: Zgoraj navedene sestavine za testo dobro zmešamo v skledi. Dodamo 1 l vrele vode in hitro mešamo s kuhalnico, da dobimo kepo testa. Testo nato pustimo malo počivati. Ko se malo ohladi, dodamo 1 žlico olja in ga še malo zgnetemo, da postane gladko in voljno. Polovico testa nato razvaljamo na velikost globokega namaščenega pekača in ga položimo vanj. Naredimo nadev, ga razmažemo z žlico po testu, prekrijemo z drugo polovico testa in testo »potancamo« v pekač (od tod ime »potancelj«). Po vrhu namažemo še mešanico kisle smetane in jajca. Še surov potancelj razrežemo na želene kose in pečemo 30 minut pri temperaturi 180–200 °C.
K pogači se odlično priležeta cviček in pečen kostanj. (kb)

Združenje turističnih kmetij Slovenije in Kmetijsko gozdarski zavod Celje si prizadevata za ohranjanje bogate slovenske gastronomske dediščine.

FOTO: TOMO JESENIČNIK