Nasveti

Nova zdravila za diabetes

Milka Krapež
27. 10. 2009, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na kongresu Evropskega združenja za raziskavo sladkorne bolezni so z izsledki nekaj velikih raziskav predstavili novo zdravilo liraglutid(victoza), ki pomaga uravnavati sladkor v krvi.

arhiv Svet24
Bolezni, pri kateri vam zdravniki ne bi svetovali zdravega načina življenja, ni, sladkorna bolezen tipa 2 pa je prav gotovo tista, pri kateri se zdravljenje s tem nasvetom sploh začne. Če ne pomaga, je treba poseči po zdravilih. Veliko bolnikov le stežka dosega priporočeno raven sladkorja v krvi in morajo z leti jemati čedalje več zdravil.

Sladkorna bolezen tipa 2 je napredujoča bolezen, kar pomeni, da se stanje nezadržno slabša. Z jemanjem zdravil se slabšanje upočasni – pri marsikaterem bolniku toliko, da hudih posledic ne doživijo ali pa so odložene čisto na zadnja leta življenja. Mnogi se ne zavedajo, da je prav zato uspešno zniževanje glukoze v krvi izredno pomembno in da tega ne bi smeli jemati zlahka. Zdravniki, ki spremljajo zdravljenje sladkornega bolnika, imajo vedno načrt, po katerem v natančno določenih pogojih bolnik dobi natančno določeno zdravilo, ki spada med antidiabetike. Slovenske nacionalne smernice za zdravljenje sladkorne bolezni so v pomoč našim družinskim oziroma izbranim zdravnikom, ki jim je zdravljenje diabetikov večinoma prepuščeno. Le tisti, ki imajo več težav ali so te večje, pridejo do specialistov diabetologov. Razumljivo, kajti sladkornih bolnikov je zelo veliko. Ugotavljajo, da jih je v naši državi več kot 100.000, če pa dodamo še tako imenovane prikrite bolnike (ki imajo sladkorno bolezen, a zanjo ne vedo), je številka še enkrat večja. Večina jih ima sladkorno bolezen tipa 2.

Nevarnost za debelušne
V večji nevarnosti so ljudje s preveliko telesno težo, ki so nedejavni. Bolezen se kaže s hudo žejo in pogostim uriniranjem, pa tudi z meglenim vidom in utrujenostjo. Večinoma pa bolnik sploh nima specifičnih znakov, zato je mogoče, da ima sladkorno bolezen tipa 2 že nekaj časa, a zanjo sploh ne ve. Bolniki  imajo v času, ko je sladkorna bolezen 2 odkrita, pogosto uničenih že polovico celic beta. Te celice so izredno pomembne, ker imajo v svoji celični membrani posebne kanalčke, ki služijo kot detektorji za glukozo. Brž ko zaznajo, da je v krvi več glukoze, začnejo izločati hormon inzulin. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 te celice ne delujejo, kakor bi morale, zato v kri ne sprostijo dovolj inzulina, kar se z leti nenehno slabša.

Najprej zdrav življenjski slog
Ko bo zdravnik ugotovil, da ima bolnik kljub spremenjenemu načinu življenja še vedno preveč sladkorja v krvi, bo bolniku predpisal zdravila. Ko se zdravniki odločajo za zdravila, bolnikom s čezmerno telesno težo (torej večini) predpišejo zdravila iz skupine bigvanidov (metformin). Določijo odmerek, ki bo znižal hemoglobin pod sedem. Po slovenskih smernicah lahko kot prvo zdravilo bolnikom, ki niso debeli, predpišejo sulfonilsečnino ali pa metformin. Za vrsto zdravil se odločajo glede na vsakega bolnika posebej. Za nekatere namreč že na prvi pogled presodijo, da zdravil ne bodo jemali redno, zato jim predpišejo taka zdravila, ki se jih jemlje manj pogosto. Upoštevati morajo še celo vrsto drugih posebnosti bolnika.
Če z enim samim zdravilom ne morejo doseči ustreznega znižanja glikiranega hemoglobina (s tem merijo vsebnost glukoze v krvi; glikirani hemoglobin pokaže, koliko glukoze se je pritrdilo nanj), se odločijo za kombinacijo zdravil. Če  tudi ta zdravila niso učinkovita, bo bolnik dobil inzulin. Ves čas pa bolnika še naprej spodbujajo, da spremeni življenjski slog.
Vendar se lahko zgodi, da bolnik kljub jemanju dveh ali celo treh zdravil ne dosega priporočene vrednosti glikiranega hemoglobina. To pomeni, da bo pri njem bolezen hitreje napredovala in da lahko kmalu pričakuje zaplete. Med najpogostejšimi je diabetična retinopatija, ki je največkrat vzrok za izgubo vida pri starejših ljudeh. Nevarne posledice so tudi zapleti v žilah in srcu, ki lahko povzročijo možgansko kap ali srčni infarkt. Napredujoča sladkorna bolezen lahko močno poškoduje ledvice, kar vodi v odpoved ledvic in dializo. Poškoduje pa tudi periferne žile. Znan zaplet zaradi tega je tako imenovana diabetična noga. Lahko se zgodi, da je bolnik zato tudi ob okončine.

Novo zdravilo je dokazano učinkovito
Zato je tako pomembno, da je sladkor v krvi pod nadzorom in ne presega priporočljivih vrednosti. Novo zdravilo, ki lahko k temu pripomore, je liraglutid (victoza), ki so ga z izsledki nekaj velikih raziskav predstavili na letošnjem kongresu Evropskega združenja za raziskavo sladkorne bolezni na Dunaju. Raziskave so dokazale, da je kombinacija zdravil, ki ji zdravniki dodajo še novo zdravilo liraglutid, vsebnost sladkorja v krvi učinkovito zmanjšala in tako pripomogla, da je bolnik dosegel priporočeno vrednost glikiranega hemoglobina. Zdravilo je učinkovito tako pri kombinaciji dveh kot tudi treh drugih zdravil. Bolnik ga dobi v obliki raztopine, ki si jo s posebnim peresnikom vbrizga pod kožo enkrat na dan ob približno istem času. Pri tem ni pomembno, ali je prej jedel ali ni. Zdravnik bo določil odmerek za začetek terapije in ga bo potem prilagodil glede na bolnikovo stanje. Novo zdravilo liraglutid  učinkuje tako, da vpliva na povečanje količine inzulina, kadar je v krvi (pre)več glukoze. Liraglutid je analog človeškemu glukagonu podobnega peptida 1 (oznaka je GLP-1).
Zelo dobra novica za bolnike je, da se je v raziskavah pokazalo tudi, da uspešno znižuje telesno težo (z mehanizmi, ki vplivajo na zmanjšanje lakote) in tudi krvni tlak. V Sloveniji tega zdravila še ni, vendar ga lahko kmalu pričakujemo, saj je junija letos dobil dovoljenje za promet v članicah EU. V nekaterih državah ga bolniki že dobivajo.

Priporočljive vrednosti
Raven krvnega sladkorja pri zdravih ljudeh ne presega 6,0 milimola v litru krvi na tešče oziroma 7,8 milimola v litru krvi uro in pol ali dve uri po obroku. Ena največjih raziskav o zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so jo delali v Veliki Britaniji, je pokazala, da intenzivnejše zdravljenje z doseganjem priporočljivih vrednosti krvnega sladkorja pomeni zmanjšanje zapletov: napredovanje retinopatije za 25 odstotkov in zgodnje okvare ledvic za 33 odstotkov. Bolj urejen krvni tlak pa zmanjša umrljivost zaradi zapletov sladkorne bolezni in tudi resno poslabšanje vida za najmanj 33 odstotkov.