Nasveti

Skutna pogača s paradižniki

Jana
25. 11. 2009, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ob prigrizku in kozarčku sladkega mošta si privoščimo prijeten jesenski večer.

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Pečenje: 65 minut

Sestavine: 250 g moke * 100 g masla * pol žličke soli * 100 g posušenih paradižnikov v olju * šopek mlade čebule * timijan * 4 jajca * sol * 500 g nepasirane skute ali mladega sira * 3 žlice jedilnega škroba * poper * 250 g češnjevih paradižnikov.

Priprava: Iz moke, kosmičev mrzlega masla, soli in 6 do 8 žlic mrzle vode zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v folijo in damo za 1 uro v hladilnik, da počiva. Vložene paradižnike odcedimo, olje prestrežemo. Čebulo očistimo, narežemo na tanke obročke in prepražimo na olju od paradižnikov, da se zmehča. Čebulo odcedimo in ohladimo. Osmukamo timijanove lističe. Suhe paradižnike na drobno narežemo, zmešamo jih s timijanom in prepraženo mlado čebulo. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo in z njim obložimo dno in rob namaščenega modela za pogače (premer 28 cm). Testo na dnu modela gosto prepikamo z vilicami. Model postavimo v vročo pečico in pečemo najprej samo testo 15 minut. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake, skuto in jedilni škrob gladko razmešamo. Solimo in popramo. Dodamo mešanico čebule in suhih paradižnikov ter premešamo. Nazadnje stepemo trd sneg iz beljakov in nekaj zrn soli, ter ga primešamo skutni zmesi. Zmes porazdelimo na napol pečeno testo v modelu. Model damo še za 20 minut v pečico. Nato pogačo obložimo z narezanimi češnjevimi paradižniki, posipamo jo s timijanom, solimo, popramo in pečemo še 30 minut. Pustimo, da se pogača ohladi v pečici, razrežemo in ponudimo jo, ko je še mlačna.