Nasveti

Sarme iz rdečega zelja

Jana
1. 2. 2010, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Barva in vitamini rdečega zelja so prijetna sprememba na vsakodnevnem jedilniku.

Za 4 osebe
Priprava: 35 minut
Kuhanje: 50 minut

Sestavine: 500 g mešanega mletega mesa * 1 jajce * 2 žlici drobtin * 1 čebula * 100 g prekajene slanine (pancete) * pest suhih jurčkov * pol žličke timijana * sol * poper * 8 velikih listov rdečega zelja * 2,5 dl mesne juhe iz kocke * 4 žlice olja * 1 žlica vinskega kisa * 125 ml rdečega vina * 3 žlice kisle smetane.

Priprava: Suhe jurčke namočimo v skodelici mlačne vode, da se napnejo. Čebulo na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na kockice. V ponvi pražimo slanino, da se scvre. Dodamo čebulo in jo med mešanjem pražimo, da se zmehča ter postekleni. Dodamo iztisnjene, sesekljane jurčke in na hitro prepražimo. Pustimo, da se gobe ohladijo. Nato zmešamo v skledi mleto meso, gobe, jajce, drobtine in timijan. Solimo in popramo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Zeljne liste položimo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, da se zmehčajo. Poberemo jih iz vode in razgrnemo na kuhinjskem prtiču, da se osušijo. Debelo srednjo žilo vsakega lista plosko porežemo. Na list damo nekaj nadeva in ga oblikujemo v podolgovat svaljek. Od strani zganemo list čez nadev, nato list zvijemo in spnemo z zobotrebcem. Tako oblikujemo sarme še iz preostalih listov zelja in nadeva. V pekaču segrejemo olje in popečemo sarme z vseh strani. Prilijemo juho, kis in rdeče vino. Pekač pokrijemo s pokrovom in postavimo v pečico. Sarme dušimo od 35 do 40 minut. Vmes jih večkrat polijemo s sokom iz pekača. Sarme vzamemo iz pekača. Omako precedimo v kozico, primešamo ji kislo smetano in kuhamo, da nekoliko povre ter se zgosti. Sarme ponudimo z omako. Za prilogo: krompirjev pire in solata.

Nasvet: Ker porabimo za sarme samo velike, zunanje liste zeljne glave, lahko iz preostanka zelja skuhamo zelenjavno prilogo, ki tekne tudi kot solata. Potrebujemo: 300 g rdečega zelja * 2 žlici kisa * 2 žlici olja * od 2 do 3 žlice vinskega kisa * 2 žlici sladkega belega vina ali jabolčnega soka * sol * poper ščep sladkorja. Priprava: Zelje na tanko naribamo ali narežemo. Pristavimo liter vode, da zavre. Dodamo 2 žlici kisa in narezano zelje. Kuhamo 1 minuto, nato zelje odcedimo, oplaknemo z mrzlo vodo in ponovno dobro odcedimo. V kozici segrejemo olje in med mešanjem prepražimo zelje. Zalijemo z vinom (ali jabolčnim sokom) in z vinskim kisom ter kuhamo v posodi brez pokrova 10 minut. Solimo, popramo in nekoliko sladkamo. Pustimo, da še enkrat zavre. Ponudimo toplo kot zelenjavno prilogo k mesu ali hladno kot osvežujočo zimsko solato. Zelju lahko primešamo 450 g na kockice narezanega ananasa in 50 g olupljenih mandljev. Lahko pa solato popestrimo tudi z narezanimi pomarančnimi krhlji..