Nasveti

Starši, cepite deklice!

Sonja Grizila
4. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Med mladimi ženskami, ki umrejo za rakom, je prvi krivec rak na materničnem vratu. Starše rotimo, naj cepijo svoje deklice vsaj do konca avgusta, ko je cepljenje za šestošolke še brezplačno.

V letošnjem šolskem letu je minister za zdravje odprl blagajno (s katero sicer ni posebno radodaren) in tako, podobno kot v najrazvitejših evropskih državah, zdaj pri nas cepijo učenke šestih razredov osemletke proti virusu HPV. Iz podatkov s terena je razvidno, da približno polovica staršev ni dovolila cepljenja. Rotimo jih, naj to storijo vsaj do konca avgusta, ko je cepljenje za šestošolke še brezplačno. S cepljenjem jih bodo obvarovali pred rakom na materničnem vratu, pred zelo neprijetnimi in nevarnimi genitalnimi bradavicami, zelo verjetno pa še pred katero vrsto raka.

Kaj je povzročilo, da so starši tako skeptični do cepljenja proti HPV? Gotovo zgodba britanske štirinajstletnice, ki je po cepljenju umrla, vendar ne zaradi cepiva! Imela je zelo velik rakast tumor v trebušni votlini, ki ga ni nihče opazil. Novica, da je »krivo cepivo«, je hitro obkrožila svet, za pravi razlog dekličine smrti pa potem marsikdo ni slišal. Svoje je seveda dodal tudi direndaj okrog cepiva za novo gripo.
Zakaj je cepljenje nujno? O virusu HPV, ki se prenaša s spolnimi odnosi, smo že veliko pisali, a je treba kar naprej ponavljati potrjena dejstva: vse vrste raka na materničnem vratu so posledica okužbe s HPV, kot kažejo raziskave, pa virus povzroča tudi nekatere druge vrste raka, recimo v žrelu, na penisu in v zadnjiku. Virus ima približno sto podtipov, manj agresivni lahko povzročijo genitalne bradavice, ki jih lahko staknejo moški in ženske: zelo so moteče, boleče in se je z njimi težko boriti. Skratka, ne gre za to, da so moški prenašalci in ženske žrtve, ampak lahko nastradamo oboji, zato je pametno cepiti tudi dečke, kar ponekod že počnejo (govori se, da so dali cepiti svoje sinove tudi nekateri naši zdravniki).
O cepivu. Cepivo je varno, cepljeni nikakor ne more zboleti za HPV, lahko pa se pojavijo reakcije kot pri vsakem cepivu – manjša vročina in kot posledica glavobol. Spraševala sem kolegice, ki so dale cepit svoje hčere, kakšne so bile posledice, pa so vse rekle, da nobenih. Cepivo, s katerim so cepljene naše deklice, je štirivalentno (obstaja tudi dvovalentno), kar pomeni, da ženske zaščiti v 70 odstotkih pred tipi virusov, ki povzročajo raka, in v 90 odstotkih pred genitalnimi bradavicami. Če je ženska že staknila katerega od nevarnejših podtipov HPV, ga žal ni mogoče odstraniti iz telesa, s cepljenjem pa se lahko zaščiti proti drugim nevarnim podtipom.
V tem šolskem letu torej tudi pri nas brezplačno cepijo dvanajstletna dekleta iz šestega razreda, starši starejših deklet pa se jezno sprašujejo, zakaj ne tudi – recimo – petnajstletnic? Tako so sklenili v razvitih državah, saj računajo, da bodo sčasoma cepljene vse generacije. Cepiti je treba v treh odmerkih, prvič so bile deklice cepljene na sistematskem pregledu, drugič čez dva meseca in tretjič čez tri. Starši, ki niso privolili v cepljenje, imajo do konca avgusta čas za premislek. Če bodo hčere dobile prvi odmerek do takrat, bosta tudi druga dva brezplačna. Cepljenje sicer stane okrog 300 evrov.
Samo mlade? Med mladimi ženskami, ki umrejo za rakom, je prvi krivec prav rak na materničnem vratu, a bi bilo napak misliti, naj se cepijo samo mlade. Pametno je, da to storijo vse spolno aktivne ženske ne glede na to, če imajo samo enega partnerja. Ne bomo razpravljali o zvestobi in podobnih spremenljivkah; po toči zvoniti je prepozno.

O vsem se lahko pozanimate na Inštitutu za varovanje zdravja ali pri društvu Kala, ki se bori proti okužbam HPV in raku na materničnem vratu ter ima strokovnjaka, ki odgovarja na vprašanja vsak torek med 14. in 16. uro (tel. 080 18 16) ali po elektronski pošti info@kala.si. Starši, ki niso dovolili cepiti svojih šestošolk proti virusu HPV, lahko to še zmeraj storijo najpozneje do konca avgusta, ko poteče šolsko leto.

Zgodbe članic društva Kala, ki so same izkusile raka na materničnem vratu ali pa se je to zgodilo njihovim bližnjim, lahko preberete v tiskani izdaji Jane št. 5, 2. 2. 2010.

,