Nasveti

LOSOSOV FILE V LISTNATEM TESTU

Jana
9. 2. 2010, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

K lososovim zvitkom najbolje paše gratiniran krompir.

Za 4 osebe
-Sestavine:
500 g lososovega fileja + od 200 do 300 g listnatega testa, razvaljanega na 0,5 centimetra debeline + 1 rumenjak + 1 srednje velika blitva
-Sestavine za nadev: 150 g osliča + 1 beljak + 1 dl smetane + 0,5 dl belega vina + sol + poper
-Priprava: Blitvine liste na hitro skuhamo v vreli vodi in jih ohladimo ter osušimo. Sestavine za nadev damo v mešalnik in jih gladko zmešamo.
Razvaljano listnato testo namažemo z rumenjakom in nato obložimo z listi blitve. Dva centimetra roba pri testu pustimo in ga ne obložimo. Na blitvo namažemo nadev in nanj položimo začinjen lososov file.
Zavijemo ga v listnato testo. Položimo ga v pekač na peki papir in poskrbimo, da je spoj testa na spodnji strani zavitka. Robove dobro zapremo in testo še od zunaj namažemo z rumenjakom.
Pečemo v ogreti pečici pri 240 stopinjah Celzija približno 5 minut in nato še od 20 do 25 minut pri 160 stopinjah Celzija do zlato rumene barve. V odprti pečici pustimo počivati 5 minut. Ponudimo.

Priloga k lososovim zvitkom: GRATINIRAN KROMPIR
-Sestavine: 1 kg krompirja + 3 dl sladke smetane + sol + poper + muškatni orešček + strok česna + nariban sir edamec
Priprava: Krompir narežemo na 3 milimetre debele lističe in ga napol skuhamo v 3 decilitrih sladke smetane, ki jo začinimo s soljo, poprom, z muškatnim oreščkom in s strokom česna. Vse skupaj še na pol kuhano vlijemo v pekač, na tanko potrosimo z naribanim sirom edamcem in pečemo 15 minut pri 160 stopinjah Celzija.