Nasveti

Postrvi z zelišči

Jana
15. 6. 2010, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čas je za poletni žar!

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 4 srednje velike očiščene postrvi (po 300 g) * sol * 2 stroka česna * 6 vejic rožmarina * 2 vejici žajblja * pol šopka peteršilja * 1 limona (bio) * 2 žlici olja.

Priprava: Postrvi oplaknemo in popivnamo do suhega. Notranjost posolimo. Česen olupimo in sesekljamo. Dišavne zeli oplaknemo in otresemo do suhega. V vsako postrv damo vejico rožmarina, 1 ali 2 žajbljeva lista, 1 vejico peteršilja in malo česna. Limono oplaknemo in obrišemo, prepolovimo in narežemo na rezine. Postrvi na eni strani obložimo z žajbljem, peteršiljem in limoninimi rezinami. Položimo jih v mrežasti nastavek za pečenje na žaru, obrnemo in tudi na drugi strani obložimo z zelišči in limono. Mrežasti nastavek zapremo. Postrvi pečemo na srednje močnem ognju približno 20 minut, med pečenjem pa jih obračamo in vmes tudi nekajkrat premažemo z oljem.

Nasvet: K postrvem na žaru se lepo prilegajo krompirjevi ražnjiči. Za 4 osebe potrebujemo 500 g novega krompirja – gomolji naj bodo majhni in približno enako veliki. Dobro jih skrtačimo pod tekočo vodo, pristavimo s toliko vode, da so pokriti, in kuhamo 20 minut. Odcedimo jih in prerežemo na polovice. Olupimo 200 g mladih čebulic in jih prerežemo na polovice. Lesene paličice namočimo za 10 minut v hladni vodi. Nato na paličice menjaje nabadamo krompir in čebulo. Krompirjeve ražnjiče na vroči rešetki žara pečemo 10 minut, vmes jih pogosto obrnemo. Potresemo jih z grobo morsko soljo. H krompirju ponudimo kislo smetano, zmešano s sveže naribanim hrenom.