Nasveti

Novo upanje

Jana
15. 6. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Pišem vam v upanju, da boste kljub mojim težavam lahko nekaj naredili z mano. Alergična sem na barve za lase, zato naokoli hodim s sivino, čeprav bi bila raje svetlolaska ali temnolaska. Podobno je z ličili.

Velika Janina preobrazba Marija Bole

»Pišem vam v upanju, da boste kljub mojim težavam lahko nekaj naredili z mano. Alergična sem na barve za lase, zato naokoli hodim s sivino, čeprav bi bila raje svetlolaska ali temnolaska. Podobno je z ličili. Imam občutljivo kožo, ki jo razdraži že najmanjši dotik šmink ali pudrov. Mislite, da zame obstaja kakšno upanje, da bi lahko kako spremenila slog?« je iskreno zapisala 64-letna Marija Bole z Bleda, ki smo jo spoznali kot izjemno razgledano in zanimivo žensko z velikim srcem.

Marija sicer prihaja z Bleda, a veliko časa preživlja v Ljubljani, saj jo sinova in njuni družini z veseljem vabijo k sebi. »Na Bledu se ne dogaja toliko kot v Ljubljani, zato sem vesela, da sem lahko v prestolnici, saj si zlahka najdem stvari, da se zaposlim. Pokojnino sem pred desetimi leti dočakala kot medicinska sestra v Zdravstvenem domu na Viču. Poklica ne bi zamenjala za nobeno delo na svetu. Rada pomagam ljudem, udejstvujem se tudi kot prostovoljka, opravila sem tečaj prostovoljstva,« je povedala in razkrila zanimiv način, na katerega je prepletla svoj prosti čas in pomoč.
Ker ima zelo rada morje, pokojnina pa ji ne dovoljuje, da bi bila na počitnicah toliko, kot si želi, je v eni izmed prilog objavila oglas, v katerem se je ponudila kot spremljevalka starejšim na dopustu. »Dobila sem toliko klicev, da sploh nisem mogla vsem ustreči. Izkušnja je bila zanimiva, predvsem sem bila vesela, da sem pomagala nekomu in si hkrati izpolnila svoje sanje po dolgem bivanju na morju. Malo sem delala, malo sem bila prosta,« je razložila. Enkrat je bila na Hvaru, enkrat na Krku, malo pa v Luciji. Marija razmišlja, da bi oglas objavila tudi letos. Kot spremljevalka je šla Marija celo za dva meseca v Ameriko. New York ji ni čisto ustrezal, saj imajo tam čisto drugačen življenjski slog, kot smo ga vajeni pri nas. Všeč ji je bilo v Avstraliji, šla je obiskat sestrično in druge sorodnike. »Tako so mi bila 50. in 60. leta življenja najlepša, saj sem takrat veliko potovala. Pred dobrim letom pa se mi je sesul svet, umrl mi je mož. Imela sem hudo krizo, težko sem se navadila, da sem zdaj sama. Z možem sva vse počela skupaj, veliko sva hodila po hribih. Vpisala sem se v planinsko društvo, da sem si našla nove ljudi za obiskovanje gora,« je razložila in dodala, da odkriva nove možnosti, s katerimi se bojuje proti osamljenosti. »Po moževi smrti mi je bilo težko spet iti med ljudi. Bila sem navajena vse početi v dvoje, potem pa sem se nenadoma spopadla s tem, da bom morala naprej sama. Zdaj si sploh še ne predstavljam, da bi bila še z nekom,« je bila iskrena. Prav nič težav z družbo ni imela na preobrazbi. Marija se je sprostila in uživala v vsakem trenutku, ko je nastajala njena nova podoba.

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja
»Alergična sem na barve za lase in tudi na ličila. Zato si sploh ne upam obiskati frizerja, da bi mi prekril sive lase. Največ, kar dovolim, je, da me vsake toliko postriže,« je povedala Marija. Čeprav frizerka Jasna njene podobe ni mogla spreminjati z barvo za lase, se ni ustrašila izziva. Mariji je povsem spremenila obliko pričeske. Lase ji je temeljito skrajšala in jo postrigla na visoki paž. Barvo las ji je izenačila s peno za lase, ki ji je lase hkrati utrdila.
Pri ličenju je Marija kljub vsemu malo tvegala in je mojstrici ličenja Manci pustila, da ji je nanesla nekaj ličil. Rdečico in solze je vsaj za nekaj časa vzela v zakup. Manca ji je najprej oblikovala obrvi; nekaj odvečnih dlak je odstranila, manjkajoče je dorisala s svinčnikom. Na obraz ji je nanesla veliko korektorja, tekočega pudra in pudra v kamnu. Oči ji je osenčila v rjavkastih in rožnatih odtenkih, še prej jih je občrtala z rjavim svinčnikom. Na koncu ji je še rahlo poudarila ličnice in usta.

Jana št. 13/ 2012


Tekst: Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:   Mateja Jordović Potočnik
Ličenje:   Manca Maselj
Kozmetika: Keune
Stilistka: Nana Sojer

Pričeska:  Jasna Javor za Frizerstvo Jasna, Jasna Javor, s. p., Ul. Gradnikove Brigade 8, Ljubljana
Obleka, nakit: Lunca