Nasveti

Lepotne skrivnosti z Daljnega vzhoda

pp
7. 9. 2012, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sprostitvene masaže, pomlajevalne maske, različne kopeli... Tudi sami si lahko doma pričarate nekaj azijskega pridiha in uživate v udobju doma.

Kokos za čisto kožo
Naj bo lupina, meso ali mleko – noben sadež v Aziji ne uporabljajo tako pogosto. Enkrat na teden si privoščite piling. Zmešajte: 6 žlic riževih kosmičev, 2 žlici riževe moke z dvema žlicama vode, dodajte 2 žlici kokosovih kosmičev in mleka, da dobite gladko kremo. Nanesite na obraz in nežno vtrite, nato sperite. Mlečna maščoba bo kožo naredila mehko, riž pa dobro očistil pore.

Gingko za boljšo koncentracijo
Z nežno aromo je čaj iz gingkovih listov eden izmed bolj priljubljenih. Azijci drevo spoštujejo tudi zaradi številnih sposobnosti: med drugim gingko pospešuje delovanje živčnih celic v možganih. To pa pospešuje koncentracijo in ohranja duha čilega. Spijte skodelico gingkovega čaja na dan. 

Olje kamelij za svetleče lase
Azijke že stoletja s pridom izkoriščajo blagodejne učinke olja kamelij. Gladi lase, jim daje lesk, odpravlja prhljaj, suhi in zdelani lasje dobijo novo energijo. Žličko olja nežno vtrite na konice las in pustite delovati 20 minut. Najbolje je, da olje uporabite z enotedensko kuro, in sicer na dva dni. 

Lotos za notranji mir
Sem in tja le izklopite svojo glavo. S to azijsko vajo vam bo z lahkoto uspelo. Udobno sedite v turški sed ali položaj lotosa, roke položite na kolena, dlani obrnite navzgor in sklenite kazalec in palec. Zaprite oči in globoko ter enakomerno dihajte skozi nos. Že po petih minutah se boste počutili čudovito sproščeno.

Alge krepijo imunski sistem
Te podvodne rastline so odlične za dobro počutje in vitko linijo. Njihove biosubstance krepijo obrambne sposobnosti organizma in telo oskrbujejo z minerali in rudninami. Uporabite jih lahko v solatah ali kot prehransko dopolnilo.

Limonska trava sprošča mišice
Če imate zategnjene vratne mišice, si lahko pomagate z limonsko travo. Tri pesti limonske trave zavijte v bombažno krpo in v snopek. V lončku segrejte vodo in v pari snopič. Snopič za 10 minut položite na zategnjene mišice in kmalu boste občutili sprostitev.

Zeleni čaj čisti pore
Sestavine, ki jih vsebuje zeleni čaj, zmanjšujejo pore. Za obrazni tonik zmešajte žličko zelenega čaja s skodelico vroče vode in po petih minutah precedite ter pustite ohladiti. Z blazinico vsako jutro sčistite obraz. 

Ingverjeva voda pospešuje presnovo
Ta napitek poskrbi, da boste videti dobro in vitki. Napitek pospeši presnovo in krvni obtok. V termos posodo zjutraj narežite ingver in ga prelijte z vročo vodo. Počasi pijte. Ingver bo pospešil izgorevanje maščob in linija bo vitkejša. 

Sakejeva kopel za moč
Če je za vami naporen dan in vas zvečer čakajo še obveznosti, si pred tem privoščite sakejevo kopel. Ta vam bo dala nove energije. Kopel je med Azijci priljubljena že 3000 let in je zelo preprosta. V kad natočite vodo in ji dodajte pol litra sakeja. Uživajte približno 20 minut. Kopel bo poskrbela za dobro prekrvavitev in aktivirala obnovo celic.