Mnenja

Prostovoljno pred poroto: Prijateljstvo na preizkušnji

Uredništvo
7. 2. 2024, 02.00
Deli članek:

'Moj odnos z dolgoletno prijateljico je na resni preizkušnji, zaradi tega sem zaskrbljena in predvsem žalostna ter vas prosim za nasvet ali pa vsaj mnenje, ali je mogoče najino prijateljstvo še rešiti.'

Pexels
fotografija je simbolična

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

"Prijateljica je pred časom postala del mednarodne mreže, ki prodaja nekakšne kapljice in eterična olja. Če prav razumem, morajo vsako četrtletje prodati določeno količino izdelkov, od tega imajo sicer malenkostno provizijo, če pa cilja ne izpolnijo, mislim, da morajo nekaj dati mreži iz lastnega žepa. Na začetku sem kupila nekaj izdelkov, bolj za spodbudo prijateljici kot zaradi lastne potrebe. Podobno je bilo z drugimi njenimi prijatelji in družinskimi člani. Prvo četrtletje je bilo tako zanjo uspešno. Ko pa je »izpraznila domači bazen« strank, se ji je prodaja ustavila, na terenu ni in ni uspešna, so pa te zadeve, ki jih prodaja, tudi kar drage, in verjamem, da ljudje v teh časih nimajo denarja zanje. Zato je začela pritiskati na nas, naj še kaj kupimo, prireja večere, na katerih izdelke predstavlja, sili nas, naj nanje pripeljemo svoje sodelavce in druge, dala mi je letake, da bi jih razdelila mamam sinovih sošolcev pa puncam na telovadbi itd. Nekateri od prijateljev in domačih so ji že povedali, naj neha novačiti med nami, da je neprijetno, vsako srečanje se prelevi v akvizitersko prodajo. Name zelo pritiska, naj še kaj kupim, pravi, da sem škrta in ji nočem pomagati, da se prava prijateljica ne bi tako obnašala. Ampak teh stvari ne potrebujem – pa bi jih vseeno kupila, zaradi nje, a stanejo po 40, 50 evrov, kar je zame res preveč. Rekla sem ji, naj izstopi iz te mreže, pa noče, pravi, da se tu lahko veliko zasluži, le ona ima to smolo, da mi, njeni bližnji, nočemo kupovati pri njej. Kaj sploh lahko naredim?"

Odgovore porotnikov si lahko preberete v reviji Jana,  št. 6., 6. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!