Mnenja

Prostovoljno pred poroto: Vnučki ne smem brati pravljic

Uredništvo
4. 10. 2023, 03.00
Deli članek:

Bralka Janica je s podstrešja prinesla pravljice, ki jih je nekoč brala sinu, sedaj pa se je namenila, da bi jih prebirala vnukinji. A tu se je zapletlo, snaha ji je naredila celo pridigo, kako so te pravljice škodljive za otroke ...

Pexels
Fotografija je simbolična

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

Pismo bralke:

"Upam, da tole ne bo zvenelo kot klasično pritoževanje tašče nad snaho, ker to res ni moj namen. Spomnim se porote, v kateri ste odgovarjali babici, ki jo je skrbelo, da starši preveč obremenjujejo njenega vnuka, in tega, da sem malo dvignila obrv, češ da babica pretirava. No, zdaj pa imam svoj problem! Imam vnukinjo, zdaj, ko je dopolnila leto, jo starši večkrat pustijo pri meni. Počneva vse mogoče, tudi berem ji. S podstrešja sem prinesla pravljice, ki sem jih brala sinu, dobre stare klasike bratov Grimm, Kristine Brenkove, Ele Peroci … Potem pa je zadnjič snaha opazila te knjigice v dnevni in mi naredila celo pridigo, kako so te pravljice škodljive za otroke. Ona je namreč doktorica književnosti in predava na eni od univerz feministične študije ali nekaj takega. Po njenem ima na primer Rdeča kapica elemente zanemarjanja in izkoriščanja otrok, teorije odsotnega očeta, zaradi lovca pedofilije, Juri Muri je rasističen, Pepelka in druge slikajo deklicam nerealno podobo nemočne ženske, odvisne od drugih in moškega … Vsega niti nisem razumela. Ona moji vnučki bere neke pravljice oziroma meditacije o zelenjavi, v klasični zbirki pravljic, ob katerih smo odraščali vsi, vključno z njo, pa komaj najde kakšno primerno. Seveda se mi zdi, da močno pretirava, ob tem pa razmišljam, kam nas pelje ta svet in da govorjenje o opolnomočenju žensk, gibanje #MeToo in podobno delno že izkrivlja in izpodriva zdravo pamet. Vnučki bi z veseljem brala klasične pravljice, toda nočem nasprotovati njeni mami, sina pa v to niti ne bom vmešavala. Kaj bi pa naredili vi? Hvala za odgovore."

- Janica

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!