Mnenja

Prostovoljno pred poroto: Gospodinja pač nisem!

Uredništvo
26. 7. 2023, 04.30
Deli članek:

On se topi ob misli na mamo, ki obvlada gospodinjenje, njej pa skrb za dom nikakor ne diši. Najela bi pomoč, a slednje partnerju ni povšeči. Nasvet?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

"Za žensko imam kar precej velik problem: ne maram gospodinjskih opravil. Za zdaj živim še doma, a s fantom razmišljava, da bi se odselila na svoje. Ni sicer tako, da ne bi nič pomagala v gospodinjstvu, doma počnem vse, a mi je to v breme in v tem ne uživam – moja mama, na primer, pa rada skrbi za dom, ob pomivanju oken se sprosti, pravi, kuhanje ji je v veselje, likanje je pa zanjo kot kino, ker takrat gleda filme. Nikoli je nisem videla, da bi bila zaradi gospodinjskih opravil slabe volje, nikoli nam nič ne očita, pravi, da je rada gospodinja. Tudi fant ima tako mamo in vidim, da mu veliko pomeni pospravljeno stanovanje, pa da mama skuha in se družina posede za mizo, zame pa to ni tako pomembno in bojim se, da bo to vir najinih nenehnih prepirov. Prav z veseljem mi pripoveduje, kako pri njih vsa družina vsako soboto sodeluje pri pospravljanju hiše in okolice, urejen dom je visoko na lestvici njegovih vrednot. Če bi mu želela ustreči, bi se morala povsem spremeniti oziroma početi stvari, ki mi niso všeč, a kakšen je potem smisel odnosa in življenja? Ga imam pa rada in si želim, da bi me imel rado takšno, kot sem, čeprav nisem gospodinja. Veliko časa preživim v službi, kjer se ukvarjam s kar zapletenimi programskimi problemi, dobro zaslužim in bi si raje poiskala gospodinjsko pomoč, fant pa pravi, da si ne predstavlja, da bi mu tuja oseba prala gate. Ni pa tudi tak tip, da bi bil samo on gospodinjec, pravi, da mora pri tem sodelovati vsa družina oziroma dokler te ni, sama partnerja. Kako naj mu približam idejo o gospodinjski pomoči, imate morda kak nasvet zame?"

- Krista

Odgovore porotnikov si lahko preberete v reviji Jana, št. 30, 25. 07. 2023