Mnenja

Zdržimo!

Marija Šelek
16. 11. 2020, 22.00
Deli članek:

Shutterstock
Modeli kažejo, da je treba takoj, ko izgubimo epidemiološko sledenje kontaktom, ostro ukrepati. Vsaj v zimskem času, ko virus težko držimo pod nadzorom.

Tale komentar bi se moral odviti čisto drugače, na koncu bi moralo pisati: klonirajte novozelandsko premierko Jacindo Ardern! Čeprav bi nam Jacinda še vedno prišla prav (pri njih so uspeli odlično zajeziti okužbe, njeni nagovori ljudem pa so polni razumevanja in empatije), ker je v teh časih poplave informacij zelo pomembno ne samo, kaj ti kdo pove, ampak tudi kdo – ključno je zaupanje, pa sem v četrtek naletela na prispevek dr. Žige Zaplotnika na nujni seji parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Je raziskovalec meteorologije na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter član izjemno strokovne ekipe spletne platforme COVID-19 Sledilnik. Če se sprašujete, kaj imata skupnega vreme in covid – gre za modeliranje, napovedi, ki so seveda odvisne od vnosa podatkov in meritev.

Njegova predstavitev je bila kratka in razumljiva. »Epidemija nam je ušla iz rok, zato je pred nami objektivno dejstvo – ali zaprtje ali še več smrti.« Podatki, ki jih je analiziral, jasno kažejo: če bi uvedli zaprtje države kot v prvem valu že 16. oktobra, bi imeli sedaj 600 hospitaliziranih in ne dobrih 1200 ter 110 ljudi na intenzivni terapiji namesto zdajšnjih 200. To je cena za deset dni prepozno ukrepanje pri tako hitri rasti epidemije.

Tega res ni fino slišati, a številke so neusmiljene. Modeli kažejo, da je treba takoj, ko izgubimo epidemiološko sledenje kontaktom, ostro ukrepati. Vsaj v zimskem času, ko virus težko držimo pod nadzorom.

Tudi če bi bili vsi državljani super dosledni in ubogljivi, je virus pozimi izjemno težko obvladovati, je bil na Valu 202 kot vedno iskren epidemiolog dr. Mario Fafangel. Zato si kupujemo čas, zato so zaprte tudi šole in veliko vrtcev, kar nas mnogo staršev izjemno boli, skrbi, spravlja ob živce ter ne nazadnje veliko stane (odsotnost zaposlenih). Je pa tudi Fafangel potrdil, da mora biti odprtje vsaj prve triade in vrtcev po 14 dneh zaprtja države prvo na seznamu rahljanja ukrepov. Poudarja, da se bo treba v šolah osredotočiti na prostore in prezračevanje ter manjše skupine, torej bo potrebnega mnogo prilagajanja. Hkrati pa ne smemo biti presenečeni nad pojavom okužb v šolah, saj jih bo veliko. Ampak kompromisi med tveganji so v teh časih nujnost.

Tako kot je nujno delo od doma za vse tiste, ki to lahko storijo. Pri tem ukrepu imamo še veliko rezerve, saj je bilo spomladi ob prvem valu na delovnem mestu manj kot 30 odstotkov ljudi, v drugem pa jih je kar 70 odstotkov! Delo od doma je pomemben ukrep, saj je Zaplotnik z diagramom pokazal, da v primerjavi z drugimi našimi opravki, medsebojnim obiskovanjem in šolo predvsem delo prispeva največ stikov na dan!

Zaplotnik je povedal še nekaj zanimivega. S spremljanjem koncentracije virusa na odplakah lahko vidijo, kako se giblje epidemija, celo en teden prej, kot to pokažejo rezultati testov. Hitrost pa je zelo pomembna, saj »epidemijo gledamo v preteklost, preko odplak pa gledamo v malo bližjo preteklost.«

Pravila igre, našega življenja z virusom, bo seveda delno spremenilo cepivo, dotlej pa se bomo morali navaditi na tale ples, ki ni čisto nič prijeten. Minister Gantar nam je obljubil 14 težkih dni in potem malce postopnega sproščanja – ampak ne veselimo se preveč. Takole za eno srednjo žalost bo, in v tem se po besedah terapevta dr. Christiana Gostečnika, ki jih lahko berete nekaj strani naprej, Slovenci dobro znajdemo.

Stanje je resno. Zdržimo!

Zarja Jana, št. 46, 17. 11. 2020