Mnenja

Strahotne posledice pesticidov, ne pa virus zika!

Anton Komat
28. 3. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grožnja s pandemijo vedno paralizira in pacificira množice. Do te mere, da sužnji v paniki pozabijo, da so sužnji.

Arhiv Svet24
Opozarja: Anton Komat

Poleg tega pandemične grožnje odpirajo prosto pot izolaciji ljudi na zaprtih območjih s karantenskimi conami in prisilnemu cepljenju, pri katerem lahko ljudstvu vbrizgajo netestirana cepiva, ki jim je lahko pridano karkoli. Če pogledamo pandemične grožnje tega tisočletja, so si sledile takole: 2001 – grožnja z antraksom ; 2002 – virus Zahodnega Nila; 2003 – superpljučnica SARS; 2005 – ptičja gripa: 2006 – mutant E.coli; 2009 – prašičja gripa; 2014 – ebola in 2015 –virus zika. O večini navedenih groženj sem že pisal, sedaj je čas za zadnjo, za virus zika.

Smo sredi histerije, saj je virus zika razglašen za mednarodno zdravstveno grožnjo, zato beremo »grozljivi virus zika«, »zika povzroča razvojne nakaze, otroci se rojevajo z  majhnimi glavami in nerazvitimi možgani«, »virus ogroža že dva kontinenta …« In še zadnja vest: »Vlade Latinske Amerike opozarjajo ženske, naj ne zanosijo v naslednjih dveh letih.«

Okužba z virusom zika poprej ni vzbujala posebne pozornosti, šlo je za običajno lažjo virozo z vročino, glavobolom in bolečinami v sklepih; pojavljala se je v sporadičnih izbruhih. Prenašalci virusa zika so komarji rodu Aedes. Potem je nenadoma počilo, v manj kot letu dni so v Braziliji našteli več kot 4000 mikrocefaličnih novorojenih otrok, 20-krat več, kot je običajna incidenca te redke kongenitalne malformacije.

New York Times je objavil podatke, da so do sredine februarja 2o16 potrdili le 404 obolelih z mikrocefalijo in da je bil med njimi le pri 17 prisoten virus zika. Torej povezava nikakor ni dokazana, kaj šele da bi imeli dokončen dokaz o vzročni povezavi med virusom zika in mikrocefalijo. Kljub temu so porast mikrocefalije pripisali virusu zika.

Več v Zarji št. 13, 29. 3. 2016