Mnenja

Otroci in denar

Jana
20. 10. 2009, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kako naučiti otroka ravnanja z denarjem?

Pravijo, da je treba otroke že zelo zgodaj naučiti pravilnega ravnanja z denarjem. Mi lahko svetujete, kako naj se tega lotim in kaj je najpomembnejše? Imam sina in hčer, stara sta devet in šest let. Kdaj je, recimo, pravi čas za žepnino in koliko naj bi ta znašala? Kdaj je čas, da otroci odprejo varčevalni račun in kako naj varčujejo? Zdi se mi, da gre pri nas doma kar preveč denarja za neumnosti, za razne drobnarije, in mislim, da bi bilo bolje, če bi otroka sama upravljala svoj denar. Kaj pravite vi?


Krasno vprašanje, saj odlično ujema z oktobrom, mesecem varčevanja. Mislim, da je otroke dobro čim prej naučiti ravnati z denarjem. Kako zgodaj naj bi to bilo, je stvar zrelosti otrok. Devetletnika bi po mojem mnenju že bilo dobro seznanjati z denarjem in varčevanjem. Pomembno pri tem pa je, da otroku odgovornost, ki jo prevzame z upravljanjem svojega denarja, ni v breme, ampak v veselje. Da bo lažje spoznal pomen denarja, mu najprej omogočite, da bo dobrino, ki bo kupljena zanj, z vašim denarjem plačal sam. Tako bo vrednost denarja lažje povezal z vrednostjo dobrine. Razložite mu tudi, da morate pred nakupom denar najprej zaslužiti in seveda tudi prihraniti. A tako kot odrasli tudi otroci za varčevanje najprej potrebujejo določen cilj. To je lahko nakup kakšne igrače, revije ali pa slaščice. Tako bo otrok v varčevanju videl smisel in se bo pripravljen odreči tudi kakšnemu vmesnemu nakupu »nepotrebne« drobnarije. Če bo njegov cilj z žepnino finančno težje dosegljiv, se seveda z njim dogovorite, da boste določen delež primaknili tudi vi, kot nagrado za njegovo disciplino in vztrajnost. Žepnina naj bo tedenska in ne previsoka (5 evrov oziroma po vaših zmožnostih), ker bo otrok sicer prehitro uresničil svoje nakupne želje in se zato ne bo navadil na dolgoročnejše varčevanje. Prav ta oblika varčevanja mu bo v prihodnje omogočila priti do določenega premoženja in človeka vredne pokojnine. In prav v zvezi s tem vam tudi zaradi nove pokojninske reforme predlagam, da otrokoma, dokler za pokojnino ne bosta začela varčevati sama, že danes sami odprete varčevalni načrt v vzajemnih skladih in vanju mesečno investirate določen znesek. Od tega bosta poleg dobre vzgoje v prihodnje zagotovo imela največjo korist! Predlagam, da si za dolgoročno varčevanje ne izbirate denarnih naložb, ker obstaja velika verjetnost, da vam v prihodnje ne bodo pokrivale niti inflacije, kaj šele, da bi z njimi kaj privarčevali. Naj vas ne zavedejo »varni« produkti z garantirano donosnostjo, ker pri njih v resnici največ tvegate. Zaradi »varnih« konservativnih naložb namreč nimate možnosti dosegati višjih donosov, prevzemate pa veliko tveganje, da vam bo v prihodnje pričakovana višja inflacija izničila in uničila realno vrednost premoženja. Ali povedano drugače: Kar za lešnik pridobite, za oreh izgubite.

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, odločiti pa se morate sami. Samo vi lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave pride do spremembe.
Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Za boljše razumevanja vašega vprašanja nam, prosim, čim natančneje opišite svoj finančni položaj.