Mnenja

Kam z zlatniki?

Jana
19. 1. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali so zlatniki in srebrniki dobra naložba?

Doma imam še vse od otroštva okoli 20 srebrnikov in zlatnikov. Kaj naj naredim z njimi? Pred leti sem jih nekaj odnesla k zlatarju in ponudil mi je smešno nizko odkupno ceno. Kje se torej za zlatnike dobi največ? Pa še to: nekje sem prebrala, da so strokovnjaki napovedali rast vrednosti zlata v prvi polovici leta 2010. Ali lahko razložite, kaj to praktično pomeni za tiste, ki bi se morebiti odločili za varčevanje z zlatom?

Spoštovana bralka, prav lahko se zgodi, da vam bodo zlatniki in srebrniki v vaših rokah v naslednjih nekaj letih prinesli pravo bogastvo, zato jih trdno držite in skrbno shranite. Ti kovanci namreč pomenijo realno obliko premoženja, ki je drugače danes čedalje redkejše in čedalje hitreje izginja. Ker niste napisali, za katere kovance gre, vam žal ne morem napisati, kakšna je njihova vrednost, a že če gre za navadne zlate kovance mase 31,10348g (troy unče) in naložbene čistine (999/1000), je njihova trenutna vrednost okoli 800 evrov za kos. Če pa gre za posebne zlatnike, ki imajo poleg vrednosti kovine dodano še numizmatično vrednost, je lahko njihova vrednost še veliko veliko višja. Kot primer vam lahko navedem vzhodnonemški zlatnik iz leta 1985 s prej omenjeno maso, ki je danes recimo vreden skoraj 8000 evrov! Priporočam vam, da si pred morebitno prodajo zlatnikov pridobite različne strokovne ocene o vrednosti vaših zlatnikov in jih nato prodate najugodnejšemu ponudniku. A za to bo še čas! Zlato in srebro sta namreč z letom 2001 vstopila v naraščajočo megasmernico, ki bo po napovedih priznanih svetovnih strokovnjakov menda trajala od 15 do 20 let. To pomeni, da smo zdaj približno na polovici tega trenda. Zato se na govorice, da je zlato precenjeno in da smo priča »zlatemu« balonu, ni treba resno ozirati. Take govorice sprožajo tisti, ki imajo neki lasten interes oziroma želijo prikriti težave finančnega sektorja, na katere jasno opozarja prav rast vrednosti plemenitih kovin! Vedeti je treba, da vrednost plemenitim kovinam raste, ker vrednost denarnih valut pada. To se bo dogajalo še naprej, ker države in centralne banke preprosto nimajo drugega izhoda kot tiskanje vedno novega denarja, ki s tem postaja čedalje manj vreden. Čedalje jasneje postaja, da sta zlato in srebro edini pravi denar in edini valuti z realno vrednostjo, kar bo sčasoma spoznalo čedalje več ljudi, ki bodo zaradi ohranitve vrednosti svojega premoženja tako izbrali prav njiju. Ob dejstvih, da so plemenite kovine zgodovinsko dokazano ena najmanj tveganih in ena najbolj likvidnih naložb ter da je letos zlato v primerjavi z evrom pridobilo dobrih 22 % vrednosti, srebro pa kar dobrih 54 % vrednosti, bi se večina morala vprašati: »Zakaj čakam?« Upam, da odgovor ne bo prepozen.

 

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Da bi bolje razumeli vaše vprašanje, nam, prosimo, čim natančneje opišite svoj finančni položaj.

 

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave nastanejo kakšne spremembe.